Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Äldrekö trots tomma platser

Det står i dag många äldre i kö till ett särskilt boende. I äldrenämndens redovisning för september 2015 kan man utläsa att 195 äldre står i kö för att få plats inom ett äldreboende i Västerås och det till sammanlagt elva lediga lägenheter.

Västerås har för första gången på väldigt länge överskridit den tremånadersgräns som kommunerna har på sig för att erbjuda en ledig lägenhet till en äldre som har fått beviljad plats på äldreboende.

S-styret i Västerås har beslutat att stänga äldreboendet Gude och flytta de boende till nyöppnade avdelningar på Hälleborg. Det beslutet innebär att staden totalt sett minskar antalet platser på äldreboende trots den långa kön och väntetiden.

Vi Moderater har lämnat in flera konkreta förslag för att lösa kösituationen, till exempel att ändra beslutet om att stänga Gude, ramavtalsupphandla fler äldreboendeplatser så att redan byggda äldreboenden kan erbjudas de som väntar på platser samt ge i uppdrag till Mimer att bygga trygghetsboenden.

Med dessa förslag minskar köerna så att äldre snabbare kan få en boendeplats på livets höst.

Det är oansvarigt av S-styret i Västerås att låta äldre som har behov vänta i kö när det finns färdigställda boenden i Västerås. Vi Moderater har nu ställt frågan till äldrenämndens ordförande Solveig Nilsson (S) om vad hon som ansvarig politiker kommer att göra. Nu hoppas vi att majoriteten lyssnar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel