Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Äldrenämndens ordförande slirar med sanningen

Annons

Replik. Äldrenämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson (L) agerar djupt ohederligt i sitt svar till mig den 17 februari, "Felaktig beskrivning av äldrekommissionen". Dels undviker han fortfarande sakfrågorna och dels påstår han sådant som inte stämmer.

Den beskrivning jag har gett kommer direkt från äldrekommissionen. Den är inte felaktig. Vidare blandar han helt utan anledning in min mamma som inte alls har med saken att göra. De problem jag har tagit upp i VLT gäller generellt.

Bengt-Åke Nilsson (L) har helt enkelt fel. Det går mycket bra att anmäla fel och brister eller lämna synpunkter anonymt i befintliga funktioner, till exempel Västerås stads Kontaktcenter eller Patientnämnden. Då kommer detta också in i systemen på avsett vis.

Tystnadskulturen beror inte på Västerås stads Kontaktcenter eller Patientnämnden. Den vidriga tystnadskulturen beror på att chefer och politiker åsidosätter de lagar och bestämmelser som gäller och motarbetar de som protesterar. Tystnadskulturen är rent maktmissbruk.

Av allt att döma kommer äldrekommissionen att kringgå systemen för klagomåls- och avvikelsehantering, vilket stärker misstanken att det är en politisk bluff. Sådant som inte rapporteras i systemen ”finns inte”. Fusket med avvikelsehanteringen är en bärande mekanism i tystnadskulturen. Äldrekommissionen kan snarast förvärra detta genom att klagomålen går dit istället – helt utanför avsedda system.

Hur ska medborgarna kunna få insyn i vad kommissionen gör?

Hur ska en extern perifer grupp som träffas sällan kunna få bort den tystnadskultur som skapas av ledningen? Det finns för övrigt fortfarande inga offentliga kontaktvägar till kommissionen.

Hur ska medborgarna kunna få insyn i vad kommissionen gör? Hur kommer kommissionen att tillse att avvikelser rapporteras av verksamheterna? Hur kommer uppföljning att ske? Och så vidare. Det finns massor av frågor men inga svar.

P-O Lundh

Anhörig

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel