Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alkoholen gör oss mer sårbara i coronapandemin

Alkoholkonsumtion, särskilt hög konsumtion, försämrar immunförsvaret och ökar därmed risken för att insjukna i covid-l9. Detta framgår av den färska rapporten "Alkohol och coronapandemin" som släpptes den 26 januari 2021. Rapporten är författad av sju internationellt ledande alkoholforskare från Australien, Canada, Sverige och USA.

Världen har det senaste året samlats kring en gemensam global utmaning. Covid-19 har fått regeringar, myndigheter och forskare världen över att gå samman för att rädda människoliv. Hur alkoholkonsumtionen hanterats under denna period har sett olika ut. Vissa länder har varit snabba med att minska tillgängligheten, medan andra i första hand sett alkohol som en viktig förutsättning för den lokala turismen och ekonomin. Rapporten visar också att alkoholkonsumtion kan öka spridningen av coronaviruset genom att omdömet försämras. Det påverkar förmågan att skydda sig själv och andra.

Sven Andreasson, professor i socialmedicin vid Karolinska lnstitutet och ansvarig för alkoholmottagningen Riddargatan 1 i Stockholm, är en av forskarna bakom rapporten och han har uttalat att myndigheter med ansvar för hälsa bör rekommendera personer med hög risk för infektioner eller allvarliga komplikationer att minska eller undvika alkoholkonsumtion. Detta gäller särskilt äldre, överviktiga, diabetiker, rökare samt personer med luftvägssjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Apropå forskningsrapporten skriver också tre andra svenska läkare, Margareta Kristensson, Jonas Sjöögren och Sven Wåhlin, i en tidningsartikel (DN 3/4): ”Alkoholens troliga inverkan med försvagning av vaccinationseffekter och försämring av läkningen av sjukdomen bör därför ingå i utformningen av råden till allmänheten. Försiktighet med alkohol har inga negativa effekter, därför bör vi inte vänta till sen för att se vad vi borde ha gjort nu!”

Anders Forsgren

distriktsordförande Blå Bandet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel