Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alla borde själva få välja när man vill gå i pension

Mycket har sagts och diskuterats gällande pension. Politiker vill höja pensionsåldern, men frågan lyder, går det att dra alla över en kam och ta för givet att alla kommer att orka jobba efter 65 års ålder? Har alla inte rätten att bestämma själva om man vill fortsätta att jobba efter 65 årsålder?

Faktum är att det finns många olika faktorer vi måste ta hänsyn till: människor är olika och har olika sorters jobb. Det finns rika och fattiga. De finns de som tjänar mycket pengar och de som kämpar för att överleva. Det finns de som har råd att gå i pension och de som inte har råd att gå i pension. Det finns många som blir drabbade av olika sjukdomar såsom Alzheimers, reumatism, cancer och andra livsfarliga, eller besvärliga sjukdomar innan de ens fyllt 50 år. Det finns människor med tunga jobb som har slitit ut kroppen. Det är inte alla som kommer att leva till 65-årsåldern.

När människor går i pension får arbetslösa och unga vuxna en chans att komma in på arbetsmarknaden. En liten del av biståndspengar kan användas för att hjälpa de sjuka och utsatta i samhället. ”Charity begins at home”.

Alla lokala och internationella företag som gör vinst med över femhundramiljoner kronor ska kunna betala 1 000 kronor för varje miljon över femhundramiljoner.

Möjligheten att kunna välja själv om man vill gå i pension vid 65-årsåldern, eller fortsätta att jobba är viktigt för alla.

Anita Muchilwa Wallén

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel