Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alla hästar har rätt till ett bra liv

En häst vägrar hoppa över ett hinder på en ridskola. Hästen stryker öronen bakåt och kastar med huvudet. Den beskrivs som "trilskande". Men den ska tvingas hoppa, precis som så mycket annat detta flykt- och flockdjur tvingas till när den används som sport- och tävlingsverktyg. Ridläraren uppmanar tjejen som sitter på hästens rygg att visa vem som bestämmer. Hon samlar tyglarna och klämmer åt hästen med benen. Hästens försök att protestera hjälpte inte. 

Episoden tas upp i en debattartikel i Aftonbladet (23/8) av moderaterna Anna Jähnke och Anna Mannfalk. De skriver i sin debattartikel att flickor lär sig utöva makt i stallet och att visa vem som bestämmer. Ett gammalt ledarskapstänk lyfts fram som ett gott exempel. 

Debattartikelns syfte är att värna hästnäringen sedan en statlig utredning om övergödning lyft fram att de hundratusentals hästarnas gödsel utgör ett miljöproblem. 

Moderata ungdomsförbundet skriver en debattartikel i samma ämne i Aftonbladet (23/8) där de påstår att regeringen vill förstöra svensk hästsport. De skriver: "Det är en av de största sporterna för funktionshindrade och ett verktyg för att hjälpa vuxna och barn med svåra sjukdomar och diagnoser".

Och fyra Sverigedemokrater skriver i VLT (25/9) att om de åtgärder som föreslås i utredningen genomförs utgör de ett direkt hot mot dagens hästnäring, som behöver stöd för att kunna bli en sport för alla och Centerpartiet tycker att ridning ska vara likställd med annan idrott som personalvårdsförmån.

Hur hästens rygg påverkas av att dagligen gå omkring med eller hoppa över hinder med en ibland tung människa på ryggen finns det information om hos Hästvälfärdsgruppen. MP har svarat debattörerna att det inte blir någon reglering av hästnäringen. Men hur mår hästarna?

Stress, allvarliga magproblem, rygg- och ledproblem samt skador i munnen är vanliga bland hästar som används i sport.

På ett seminarium, 4our Horse, 2015, i Helsingfors framhöll Andrew McLean, toppryttare från Australien som har doktorerat i hästars beteende, med flera experter, att många sporthästar mår dåligt.

Stress, allvarliga magproblem, rygg- och ledproblem samt skador i munnen är vanliga bland hästar som används i sport. Under seminariet refererades till svensk forskning som påvisar att bettet förorsakar stor skada i hästens mun. 90 procent av hästarna hade förändringar i munnen och 70 procent hade direkta skador förorsakade av bettet.

Och nyligen publicerades en ny utredning som visar att 80 procent av finska travhästar har skador i munnen av bettet.

Det förekommer även att hästar i trav och galopp dör på grund av inre blödningar och syrebrist. Globalt sett dör hästar varje dag på kapplöpningsbanorna. I Sverige har hittills i år tolv hästar kollapsat eller fått avlivas under träning eller lopp. Det är klart redan från start att dessa hästar utsätts för hög djurskyddsrisk, liksom många andra grenar där hästar utnyttjas, enligt jordbruksverkets klassificeringslista. 

Enligt djurskyddslagen får djur inte agas, tillfogas skada eller överansträngas. Men när staten tjänar stora belopp på viss tävlingsverksamhet, när det handlar om jämställdhet, när hästsporten omhuldas och främjas, även inom nätverk i Riksdagen, och sysselsättning står på spel då kommer reglementen och lagar långt ned på agendan. Att motverka lagbrott borde kanske högprioriteras även i sammanhang där djur är offren.

Alla hästar har rätt till ett bra hästliv, oavsett inom vilket område de används. Det är dags att vi tar ett större ansvar och inte låter våra intressen gå före hästens. Om vi ska hålla hästar måste vi låta dem vara hästar. Det räcker inte med att vara älskad, som många hästar är, för att ha ett bra liv.

Det finns alternativ till att umgås med hästar så att de blir betraktade som subjekt och inte objekt. 

Gunnel Söderback

före detta ledamot i djurförsöksetisk nämnd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel