Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alla på Nyckelön är mycket oroliga

Förra helgen demonstrerade kvicksundsbor mot vad man tycker blir en överetablering av gruppboenden på Nyckelön i Kvicksund

Under lördagen samlades ett hundratal villaägare på Nyckelön för att göra sin röst hörd mot de många gruppboenden som planeras i området. Ett gruppboende är redan byggt och är i drift och ett skall precis börja byggas. Nu har ett Täbyföretag fått godkännade för att bygga ytterligare två gruppboenden i området.

I somras avslog en enig Byggnadsnämnd den bygglovsansökan som skickats av företaget Mitsemhus för att få godkänt att bygga ytterligare två gruppboenden området. Tillsammans med det gruppboende som redan är uppfört och i drift samt det som redan har fått bygglov kommer det att bli fyra gruppboenden inom bara några hundra meters radie. Trots att Byggnadsnämnden var enig i avslaget överklagades bygglovsansökan till Länsstyrelsen där man gick på byggherrens linje och inte såg skäl för avslag av bygglovet.

Reglerna och detaljplanerna för Nyckelön är snåriga, och många anser att när man skapade detaljplanerna och skrev ut att gruppboende och förskola för anordnas var avsikten att man kunde bygga gruppboende för kommunens egna invånare vid behov. I detta fall är det patienter från Stockholmskommuner som boendena är avsedda för. Trots att det står gruppboende i singularis i detaljplanerna, så valde Länsstyrelsen att godkänna, trots att det innebär två gruppboenden per detaljplan minst. I detaljplanerna står det klart markerat på planritningarna att tomterna enbart är avsedda för enfamiljshus. Länsstyrelsen väljer ändå att tolka planen som att man får bygga gruppboende, det vill säga flerfamiljsbostäder, på alla tomter. Detta eftersom kommunen har missat att markera ut på vilka tomter specifikt gruppboende kan få uppföras, vilket är det vanliga i detaljplaner.

Vi vänder oss inte mot att psykiskt sjuka får boende, men byggnaderna blir stora med för många lägenheter och förändrar områdets karaktär enormt mycket.

"Som vi ser det skulle Länsstyrelsen mycket väl ha kunnat ställt sig på kommuninvånarnas sida i detta, men man valde att inte göra det", säger en av demonstranterna.

Vi vänder oss inte mot att psykiskt sjuka får boende, men byggnaderna blir stora med för många lägenheter och förändrar områdets karaktär enormt mycket. Vi tycker att ett gruppboende i område hade varit rimligt. Dessutom oroar vi oss för den förväntat ökade trafiken som detta kommer att generera, med tanke på transporter, personal dygnet runt, färdtjänst, taxi, sjukvårdspersonal och besökande till de boende. Vägarna är av enklare slag avsedda för sommarstugor. En privat vägförening sköter vägarnas drift, där man ringer in till exempel plogning bara vid behov. Hur detta skall fungera med tillgänglighet för personal dygnet runt till boendet är det ingen som förstår.

Området ligger lantligt och vi har ingen som helst kommunal service. Vi har hela tiden känt oss bortglömda av Västerås kommun. Här finns en korvkiosk, en obemannad bensinstation och ett dagis. Det är allt.

Man vänder sig också mot att byggnaderna läggs så tätt mot granntomterna. För ett av boendena har Humana redan fått godkännande för att bedriva LSS-boende för patienter med autism eller autismliknande symptom. Gruppboendet kommer att ligga 2–3 meter från grannens tomt med alla fönster riktat mot tomten där barnen leker och stojar, spelar fotboll och hoppar studsmatta.

Vi tror inte att det här blir bra för de boende heller, då de troligtvis kommer att bli mycket störda av att ha våra lekande barn så tätt inpå. Barnen kan heller inte förväntas ge det lågintensiva bemötande som autistiska patienter behöver ha. Vi är mycket oroliga för att det kommer att bli konflikter, säger mamman i familjen som boendet kommer att bli grannar till.

Många oroas också av byggnaderna skall komma användas som HVB-hem eller LVU-hem, vilket kan dra till sig sociala problem i området. Flera familjer försöker nu flytta från området, men att sälja är nu svårt. Eftersom färre köpare vill bo bredvid ett gruppboende dras priserna ner, enligt en mäklare som man pratat med.

Vi sitter i en rävsax, säger en av demonstranterna. Vi kräver att Västerås kommun justerar detaljplanerna och sätter en kvantitativ begränsning i hur många gruppboenden som får finnas på Nyckelön. Vad vi förstått är det nu fritt fram för obegränsat många att uppföras, vilket kommer att förstöra området totalt.

En familj som har en tomt till försäljning ett par tomter bort, vittnar om hur Mitesemhus kontaktat dem flera gånger för att få köpa tomten och bygga ett LVU-hem. Hittills har man inte sålt tomten, men till slut finns det kanske inga andra köpare och vad gör man då?

Allt är mycket oroligt här ute på Nyckelön just nu och folk mår mycket dåligt, säger flera av de vi talar med i demonstrationen.

Vi är otroligt besvikna på Länsstyrelsen, men även på tjänstemännen i Stadsbyggnadskontoret som vi hela tiden känt att vi har emot oss.

Det är unga familjer som satsat alla sina besparingar och byggt villor som nu ser värdet på sina fastigheter gå upp i rök, säger en av demonstranterna. Det var inte så här vi trodde att området skulle utveckla sig, utan vi förespeglades att det skulle bli ett barnvänligt, lugnt och tryggt vanligt villaområde.

Vi är otroligt besvikna på Länsstyrelsen, men även på tjänstemännen i Stadsbyggnadskontoret som vi hela tiden känt att vi har emot oss. Otroligt konstigt att dessa ställer sig på ett byggbolag i Täbys sida, och inte på sina egna kommuninvånares sida som betalar skatt i kommunen och indirekt betalar deras löner.

Lotta Sandmark Hero

Viveca Trader

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel