Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alla ungdomar bör engagera sig i partipolitiken

2021 kom som en lättnad för många efter det turbulenta året som 2020 varit  med många betydande beslut i samband med rådande pandemi. Det nya året kommer inte endast med nya möjligheter och politiska beslut, utan betyder även att det bara är ett år kvar tills att det är ett valår. Med valåret kommer en hel del förstagångsväljare att få rösta för första gången och ännu fler ställningstaganden inom politiken kommer att göras. Fler unga kommer med andra ord för första gången vara med och påverka det svenska samhällets utveckling. I ett flertal undersökningar visar det sig dock att unga inte har ett särskilt stort intresse för partipolitik. Jag själv anser att det är en tragedi, eftersom att vi behöver fler unga i partipolitiken.

I en undersökning gjord av ungdomsbarometern syntes en tydlig tendens för ett ökat politiskt intresse bland ungdomar i åldern 15–24 år. Från millennieskiftet till 2016 ökade ungdomars intresse för politik med mer än 10 procentenheter samtidigt som deras partipolitiska engagemang minskat. Samma undersökning visar likaledes att 63 procent av alla ungdomar saknar eller har ett litet förtroende för partierna i Sverige och att endast 3 procent anser att det har ett väldigt stort förtroende.

En annan undersökning gjord av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor år 2018 visar samma trend. Ungas intresse för samhällsfrågor växer i takt med att dess partipolitiska engagemang minskar.

Detta är förstås oroande eftersom att vi i Sverige har en representativ demokrati bestående av politiska partier i kommun, region och riksdag. Som en medborgare är partipolitiken en viktig del av att få sin röst hörd. Även om det självfallet är väldigt viktigt att rösta räcker inte det. Om inte unga tar ett steg in i politiken och engagerar sig förlorar Sverige en mångfald bland politikerna som styr. De unga blir inte representerade där besluten tas och förlorar därav också en del av sin röst.

I slutändan har allt med politik att göra, från vägarna du rör dig på varje dag, till rättsväsendet, till din utbildning. Politiken och besluten som tas omringar oss och borde bara av den anledningen vara av ett större intresse för alla. För unga blir det ännu viktigare att vara en del av politiken. Det är de unga som är framtiden för Sverige, och ur ett större perspektiv även världen. Om inte unga är med och tar besluten som kommer att påverka dem i samhället nu, vem kommer då att göra det i framtiden?

Alla ungdomar bör engagera sig i partipolitiken för att kunna få påverka deras framtid och inte minst vara en del av att forma samhället som de kommer att leva i. Om inte vi börjar vara med och bidra till förändring nu, när ska vi då göra det?

Amalia Mowafy

MUF västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel