Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alla vill inte bli svenskar

Det finns en föreställning hos delar av allmänheten och vissa politiker om att de flesta invandrare som kommer hit vill bli svenskar.

Varför skulle de vilja det? Det kan naturligtvis finnas praktiska eller ekonomiska skäl, men jag har hört invandrare säga att de är mycket stolta över sin kultur och gärna vill bevara den, parallellt med att de lär sig mer om Sverige och hur man skall leva här.

Att vilja bevara sitt ursprung är en form för nationalism som inte är konstigare än att många i Sverige tycker att det egna landet är bäst och kanske tror att andra vill ha det som vi. Det handlar om känslor.

Själv har jag bott i Sverige i 54 år men även i några andra länder. Jag tycker att Sverige är mycket bra på många områden, men inte bäst på allt. Jag förstår att många invandrares val av medborgarskap inte är självklart.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel