Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Alternativ skapelseberättelse

Coronakrisen lockar fram synpunkter på de stora existentiella frågorna om religion och tro. Ett exempel är Stig Melins debattinlägg ”Guds rättvisa ger nåd – även i coronatider”, VLT 18 maj.

Med anledning av den kommer här några rader med tankar som har en aning sci-fi-prägel.

”Alternativa fakta” har uppmärksammats i USA i politiska sammanhang. Men fenomenet kan även förekomma här i Västerås ifråga om religion och tro som i följande variant av skapelseberättelsen:

Då Herren hade skapat jorden med växter och djur tyckte han att det skulle behövas någon som kunde ta hand om och sköta härligheten. Kanske människor av någon lämplig typ?

Herren tog sig en funderare. Skall det vara goda och fromma människor, eller skall det vara en viljestark och något dynamisk typ?

Med enbart fromma på jorden skulle det bli outhärdligt tråkigt. Allt skulle vara förutsägbart. Stagnation!

Den viljestarka typen blir nog bättre. Då blir det dynamik, fart och fläng. Som på en ishockeymatch. Det skulle borga för variation och utveckling.

Det får nog bli den dynamiska varianten tänkte Herren, och så blev det. Efter ett tag tog utvecklingen fart. Men det blev fanatism, förtryck, terrorism, krig, inkvisition och elände av alla de slag. Man skyllde på Satan, men det bodde nog en liten satan i varje individ.

Den dynamiska modellen blev helt fel. Vad göra? Det går ju inte att backa utvecklingen tänkte Herren. Om jag försökte skulle man nog tappa förtroendet för mig. Mänskligheten får nog hållas och smaka på sin egen beska medicin.

Men det blev bara värre och värre på jorden. Luft och vatten förgiftades, temperaturen steg, polarisarna smälte och människorna riskerade att snart stå i vatten upp till halsen. Global katastrof.

Det är nog kört för mänskligheten tänkte Herren. Helt självförskyllt. 

Det får nog bli som det blir. Snart snurrar väl jorden runt solen som en kal och livlös planet.

Herren tänkte att ett sådant misstag gör jag inte om. Hittar jag en annan beboelig planet, skall jag på den planeten plantera endast goda och fromma människor.

Terje Granberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel