Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Anders Teljebäck (S) gör inte tillräckligt

Annons

Anders Teljebäck, har nu varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2014. Socialdemokraterna har haft ledartröjan i Västerås sedan 2010 och dessutom haft statsministerposten sedan 2014. I nio år har ni alltså styrt Västerås och i fem år har ni styrt Sverige. Det är resultatet av er politik vi ser.

Västeråsarna förväntar sig mer av politiker, med all rätta. Det räcker inte med att skylla på andra och konstatera i medieutspel att man är ”djupt upprörd”. Ni har haft och har fortfarande möjligheterna att ändra på det eftersom det är ni som styr. Ni tar helt enkelt inte ert ansvar.

Anders Teljebäck skriver att Moderaterna påstått att kameraövervakning och ordningsvakter löser alla problem. Det stämmer inte. Kameraövervakning och ordningsvakter är en del av lösningen – inte den enda lösningen. Kameraövervakning är en effektiv metod för att till exempel förebygga bilbränder och för att samla bevisning vid olika brott. Detta kan Teljebäck inte förneka. Risken att bli upptäckt vid brott måste öka genom olika insatser. Eftersom det i dag är allt för många poliser i yttre tjänstgöring som lämnar sin anställning och att antalet invånare per polis blir allt högre anser vi moderater att det är lämpligt att anställa ordningsvakter inom staden för att stödja den polisiära verksamheten. Det är olyckligt att kommunstyrelsens ordförande väljer att raljera om den svåra situation som står framför oss.

Eftersom Anders Teljebäck – medvetet eller genom okunskap – tror att våra enda förslag är kameraövervakning och ordningsvakter påminner vi om andra förslag vi lagt i Västerås under de senaste åren:

• Trygghetssatsning på hela 10 miljoner kronor.

• Trygghetsapp – där västeråsare kan rapportera in otrygga områden i Västerås.

• 24 timmars garanti för ungdomar – där vårdnadshavare kontaktas inom 24 timmar efter det att ungdomar misstänks för brott.

• Skolor i Västerås ska regelbundet avsökas i syfte att hitta droger.

• Upplåt mark till Kriminalvården för att bygga nytt fängelse och ha kvar häktet i Västerås.

• Öka resurserna till skolorna för att öka undervisningskvaliteten.

Vi är glada att Socialdemokraterna anslutit sig till Moderaternas linje om fler poliser och polisanställda. Dock räcker inte detta. Samtidigt som det fylls på med fler måste avhoppen från poliskåren stoppas – annars kommer problemen att kvarstå. Utöver strukturella och organisatoriska förbättringar är polislönerna en parameter. Konkurrenskraftiga löner är en viktig del för att lösa polisbristen. Andra nationella åtgärder som behövs är att fler fall ska leda till utvisning på grund av brott, fler poliser ska arbeta mot gängkriminaliteten, slopa straffrabatten för de mellan 18 och 21 år och slopa dagens form av mängdrabatt för den som begått flera brott samt fler unga bör bli föremål för åtgärder enligt LVU (Lagen om vård av unga).

Vi håller med om att långsiktiga investeringar i utbildning och skola är viktiga för att människor ska känna framtidstro och hopp. Moderaterna föreslår därför ökade resurser till skolorna, men det kan inte vara lösningen på att ungdomar och barn rånas, att bilar brinner eller att människor blir skjutna. Nej Anders Teljebäck, om du inte mäktar med uppgiften att skapa bättre förutsättningar för ökad trygghet i Västerås står vi moderater redo att ta över stafettpinnen. Vi har förslagen som kan stoppa den nedåtgående trenden. Vi är så klart beredda till att samarbeta med Socialdemokraterna för att hitta konstruktiva lösningar som stärker tryggheten för västeråsarna. Vi nöjer oss inte förrän västeråsarna känner sig trygga.

Elisabeth Unell (M), oppositionsråd

Anna Hård af Segerstad (M), oppositionsråd

https://pod.mittmedia.se/sites/mm/text-fakta-link.html

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel