Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ansvariga blundar helt för kvinnors våld mot män

Svar till Olle Thorell (S) och Annelie Karlsson (S) som den 30 november krävde "Nollvision för mäns våld mot kvinnor behövs – nu".

Alla håller vi nog med om att mäns våld mot kvinnor behöver bekämpas och att en nollvision är ett bra initiativ. Det som dock glöms bort är att Brottsförebyggande rådet (BRÅ) bedömer att det är en relativt liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld. Män och kvinnor både brukar och utsätts för relationsvåld i ungefär samma omfattning. Även i samkönade relationer är våldet lika omfattande som i heterosexuella relationer.

Man skriver att man tillfört rekordbelopp till kvinnojourerna. Närmare 200 miljoner kronor har betalats ut i bidrag till kvinnojourerna under 2020. Under samma period har mansjourerna fått noll (0) kronor i stöd. Denna snedfördelning av bidrag har resulterat i att enbart 0,6 procent av de utsatta männen sökt hjälp på en mans- eller brottsofferjour. Indirekt innebär det att barn som bevittnat mammas våld mot pappa har sämre möjligheter till stöd och hjälp än de barn som bevittnat det omvända.

BRÅ har uppskattat att var femte man vid något tillfälle kommer att utsättas för våld i nära relation.

BRÅ har sedan tidigare slagit fast att män som utsätts för relationsvåld har särskilt svårt att få hjälp och stöd, samt att dessa män har minst förtroende för rättsväsendet inom gruppen våldsutsatta. Ändå är det just denna grupp som helt förbises när riksdag och regering gör sina satsningar.

BRÅ har uppskattat att var femte man vid något tillfälle kommer att utsättas för våld i nära relation.

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har på uppdrag av regeringen granskat relationsvåldet och konstaterat att cirka 7 procent av barnen upplevt mammas våld mot pappa. Ändå blundar ansvariga helt för kvinnors våld mot män.

Man skriver att man förstärkt Kvinnofridslinjen. Men var ska alla utsatta män och övriga som inte identifierar sig som kvinnor ringa? Här hade det varit bättre med en könsneutral fridslinje. Man kan sin vana trogen avfärda ovanstående med motiveringen att kvinnor drabbas värst. Män slår hårdare och mäns våld är mer upprepat. Det kan i viss mån stämma. Men det handlar inte om vilket kön som drabbas värst – utan om att alla utsatta oavsett kön ska ha samma möjligheter till hjälp, stöd och upprättelse.

Det är beklämmande att man inom Socialdemokraterna inte tycks dela den värderingen. Våld i nära relation är en viktig samhällsfråga. Men här finns mycket att vinna på att arbeta könsneutralt och inkluderande – i stället för att polarisera och ställa utsatta brottsoffer mot varandra.

Magnus Falkman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel