Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Apropå att spotta i Mälaren

Jesper Brandberg (L) med flera anger som förklaring till att man vill lägga ned Västerås flygplats att pengarna lämpar sig bättre inom skola, vård och omsorg. Ulla Perssons uttalande om att 30 miljoner kronor är "som att spotta i Mälaren" fick många att reagera surt, bland annat Jacob Axelson (L) som påpekade att för 30 miljoner kronor skulle man till exempel kunna anställa cirka 85 vårdbiträden, 70 undersköterskor eller 55 sjuksköterskor till äldreomsorgen. (VLT den 23 juni, "Ett klumpigt uttalande från Ulla Persson under intervju i P4")

Nu vill jag säga att jag anser att Västerås flygplats inte har någon framtid och bör avvecklas i den form den har nu. Men att komma med argumentet att det skulle komma skola, vård och omsorg till del är att ta i. Om jag tolkat Västerås budget rätt så uppgår kostnaden för nämnden för för- och grundskola, nämnden för funktionsnedsatta och äldre samt individ och familjenämnden till cirka 6 300 miljoner för 2020. Flygplatsens underskott på 30 miljoner motsvarar mindre än 0,5 procent av detta vilket med normalt betraktelsesätt är felräkningspengar.

Ulla Perssons uttalande ”som att spotta i Mälaren" är alltså att betrakta som helt relevant.

Man skulle säkert kunna öka budgeten för äldrenämnden från 2 466 miljoner till 2 496 miljoner och anställa Jacob Axelsons personal utan att det skulle märkas.

Om man diskuterat siffror på omkring 10 procemt av budgeten för äldrenämnden skulle jag ha ansett att diskussion var relevant men inte för 0,5 procent. Så Jesper Brandberg, kom med verkliga och hållbara argument för att lägga ned flygplatsen. Argument som verkligen betyder något, inte bara inom felräkningspengar för budgeten.

Torbjörn Einarsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel