Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är Äldrekommissionen bara en politisk bluff?

Annons

Västerås stads nya funktioner Äldrekommissionen och Äldreombudsmannen är en stor besvikelse. Precis som Anna Nordin (M) och Elisabeth Wäneskog (KD) skrivit i VLT den 27 november 2019 tillförs egentligen inget nytt och inget konkret görs för att lösa de sedan länge kända problemen inom äldreomsorgen.

Äldrekommissionens uppdrag är att få bort tystnadskulturen som avslöjades 2018. Det hoppas man kunna klara genom att analysera uppgifter som personer kan lämna på en blankett. En återrapportering till äldrenämnden från äldrekommissionens arbete ska göras två gånger per år. Mälardalens högskola finns med som ett stöd i analysarbetet och en slutrapport ska lämnas den 31 december 2021.

Kommissionen har planerade möten en gång per månad och går då igenom och sammanställer synpunkterna/klagomålen. Den återrapportering som görs till äldrenämnden två gånger per år kommer att vara en offentlig handling. Äldrekommissionens möten och mötesdokumentationen är dock inte offentliga.

Kommissionen kommer inte att arbeta med enskilda ärenden utan dessa hänvisas till Äldreombudsmannen Johan Crusefalk som i allt väsentligt har samma roll som tidigare. Västerås stad har alltså bara döpt om den tidigare klagomålshanteringen.

Ett stort problem, och en starkt bidragande orsak till tystnadskulturen, har länge varit att klagomålshanteringen inte alls fungerar på avsett vis. Dessa problem kommer av allt att döma att fortsätta precis som tidigare.

Jag tycker att ”politisk bluff” är en passande benämning på Äldrekommissionen i nuläget.

Ska allt bara fortsätta som tidigare i nästan två år till i väntan på slutrapporten?

P-O Lundh

Anhörig

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel