Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Är det för mycket begärt att hedra vårt land?

Annons

Vi borde vara stolta över Sverige. Från de skånska slätterna till de norrländska skogarna visar sig landets skönhet. Vi har ett rike fyllt av unika människor som i flera hundra år byggt Sverige till vad det är idag. Vi rankas ofta högt i mätningar av lycka, jämställdhet och säkerhet.

Varför är det konstigt att någon som gillar lycka, jämställdhet och säkerhet vill visa respekt och vördnad för landet och dess symboler? Vissa förknippar svenska flaggan med rasism, på en del skolavslutningar har Somalias nationalsång jämställts med den svenska och öppenhet innebär numera att även hederskultur, kvinnoförtryck och religiös rasism skall accepteras.

När nationalsången sjöngs under skolavslutningen på en av Västmanlands större gymnasieskolor valde en del elever att inte bara låta bli att sjunga nationalsången, utan att förbli sittande och störa de som valde att sjunga med. Vi unga kristdemokrater är stolta över att Sverige stått starkt när Europa har vacklat. Vi är stolta över vår öppenhet och tolerans. Därför förväntar vi oss samma respekt tillbaka.

I Thailand föregås varje filmvisning av nationalsången och i colombianska skolor sjungs inte bara nationalsången utan även staden och regionen hyllas. Den respekten för symboler som finns i dessa länder är långt ifrån unik. Den återfinns i många, om inte de flesta, länder.

Det är inte rimligt att tillåta de som väljer att se ner på Sverige höras mer än oss som är stolta för det fotavtryck Sverige har gjort i världen. Vi måste vara stolta över vad Sverige är och vi måste ta de chanser vi får till att uttrycka vår stolthet och hedra dem som lagt sina liv för att bygga vårt land. Håller man inte med, eller kanske inte identifierar sig som svensk, är det ändå oacceptabelt att inte visa respekt för det land man befinner sig i. Vi måste kräva samma respekt av de som befinner sig i Sverige som vi visar för de som kommer hit, och för de länder vi besöker.

När ”Du gamla du fria” ljuder ställer man sig upp (om man kan). Det av respekt för historien, nationen men framförallt den svenska öppenheten. Sverige är inte perfekt, men det är vårt hem.

Simon Berneblad, ordförande KDU Västmanland

Ludvig Eriksson, styrelseledamot KDU Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons