Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är Mälaren en dold giftgryta?

Varningar kommer nu om höga halter av coronavirus i bland annat Göteborgs avloppsvatten som ökat med 100 gånger. Rimligen flyter också massor med coronavirus ut i Mälaren via avloppsreningsverken. Hur farligt detta är vet vi inte men vi blir oroliga. Vad är det som kommer ut från reningsverken efter reningen? 

Vi vet att det medicinrester, läkemedelsrester, luftföroreningar, knarktester, rökgasrester, microplastrester, tvättmedelsrester, listan kan göras längre men det kan räcka för att börja tänka på vad vi får i oss när vi dricker av det ”renade” Mälarvattnet. Vår sjö är råvattentäckt för cirka 2,5 miljoner människor.

Det har muddrats i de giftiga bottensedimenten som läggs upp på land varvid gifterna rinner tillbaka efterhand. Södertälje kanal har breddats och större fartyg ska trafikera Mälaren som innebär större risker för vattenskatastrofer. Fartygen har fortfarande motorer som drivs med fossil olja som släpper ut mycket sur svaveldioxid men också växthusgas.

Motiven att sjöfarten sparar fossilt bränsle jämfört med lastbilen på grund av den tätare packningen ger inte hela sanningen. Det som skulle spara miljön vore utbyggd eldriven järnvägstrafik ut till de stora hamnarna vid haven till exempel Oxelösund, Gävle, Göteborg

Ursäkta oss men vi är väldigt oroliga för miljön och nonchalansen. Men vi ser inte heller att de som säger sig kämpa för ren miljö hörs eller protesterar. Var är naturskyddsföreningen, miljöpartiet, gröna liberaler, gröna draken, agenda 2030 och alla andra politiska miljönätverk? Har de kapitulerat inför partiledningar som styr över detta skeende och inte vill ha öppen debatt om miljökonsekvenserna av det som görs som påverkar vattnet i Mälaren.

Att debattera Mälarens vatten är tydligen inte politiskt korrekt. Om ni anser att vi har fel så hoppas vi på kommentarer och klarlägganden. Vi hoppas ni rätar ut våra frågetecken ty saliga är de ödmjuka, ty de skall ärva jorden.

Karl-Erik Andersson

Västerås

Georg Lagnerius

Mora

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel