Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Är VLT en illiberal enklav?

Runt om i världen finns det media som inte vill arbeta för journalistikens uppdrag, för yttrandefrihet, och i stället vill tysta och censurera de åsikter som de tycker är misshagliga eller anser hota deras intressen. I auktoritära, icke demokratiska länder fängslas människor på grund av deras åsikter. I andra illiberala länder tystas och brännmärks de som vågar ifrågasätta dessa länders regimer som ”hot mot nationen”. Dessa länders media använder ofta olika begrepp som ”statsfientlighet” för att tysta eller fängsla de som uttrycker andra åsikter än dessa regeringar och dess media uppskattar.

I Sverige har ofta media använt begrepp som ”främlingsfientlighet” eller ”rasism” för att tysta de som har ifrågasatt Sveriges migrationspolitik. Matilda Molander ger oss en fin inblick i hur media utför brännmärkning och vill tysta åsikter i sin ledare i FP den 12 augusti. ”Han kan inte låtsas som ingenting”, när hon försöker att hindra Fagerstabon Karl Hedin från att medverka på en bokmässa. Kanske tycker inte ledaren om Karl Hedins åsikter och vill förhindra att dessa förmedlas. Kanske tycker inte ledaren om bokmässor och vill förhindra dessa. Matilda Molander försöker förgäves att förknippa Karl Hedin med rasism, men i brist på detta menar hon att Hedin är ”mycket rik”. Att tysta personer på grund av deras ekonomiska tillgångar är inte ens användbart i Sverige. I illiberala länder som Ungern kan detta dock lyckas i kombination med antisemitism. Det är kanske en lättnad att FP:s ledare inte även försöker tysta Karl Hedin med antisemitism. Det är förståeligt att Matilda Molander hellre använder begrepp som ”främlingsfientlig koppling”. Dessa begrepp samt viljan att stämpla människor, inte endast på grund av deras åsikter utan associationer med människor med andra och mer tydligt misshagliga åsikter, är vanlig i Sveriges media. Samtidigt är medias användning av dessa begrepp ofta ihåliga och tomma på annan innebörd än skribenternas egen missaktning över andra åsikter än deras egna.

Det är icke förvånande att Matilda Molander övergår till för simpla förolämpningar av Karl Hedin. Han kallas för en ”nyttig idiot” av FP:s ledare, för att vilja medverka på en bokmässa. Om FP:s ledare verkligen vill vara duktiga på censur och avfärdande av olika åsikter och debatt behöver de bättre argument. Simpla förolämpningar är otillräckliga till och med i illiberala Ungern. Varför vill FP vara en illiberal enklav? Desto bättre skulle det vara om FP:s ledare uppmuntrade fri debatt och dess forum, så som bokmässor. Det är inte farligt med yttrandefrihet, tryckfrihet, olika åsikter, böcker och bokmässor. Det är faktiskt en förutsättning för vår demokrati.

Eythor Hilmarsson, Hasselapedagog

Replik direkt från Matilda Molander

Vad Karl Hedin tycker och tänker om rasism är inget jag vet något om, och är heller inte något jag har kommenterat i min ledare. Det står också Hedin fritt att medverka i vilket sammanhang han vill. Han måste dock förstå att han som känd och inflytelserik person skänker legitimitet åt de personer och grupper som han framträder tillsammans med. Om han inte vill stödja högerradikala är det därför ett oklokt beslut att medverka på mässan. Av de svar Hedin har givit framstår det som att han inte var medveten om eller inte hade förstått vad den alternativa bokmässan är. Om det stämmer verkar han ha utnyttjats som en nyttig idiot av personer och grupper långt ut på högerkanten. Det här har jag kritiserat. Att tysta är något helt annat. 

Vänligen, Matilda Molander

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel