Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Åter denna upphandling

Det är intressant att läsa alla insändare om sjukvårdens upphandling av materiel. Alla tycks vara rörande eniga om inkompetensen hos den offentlige upphandlaren. Att påstå att upphandlingen satt liv i fara är dock en grov överdrift. Genom att ställa in planerade operationer har man ju säkerställt att all livsviktig behandling kan fortgå, vilket i sig naturligtvis skapar problem dock i en annan dimension. Lösningen på upphandlingen är fler och tuffare upphandlingar. Om det nu vore så enkelt! Sanningen är nog den att upphandlingslagstiftningen kanske i första hand värnar om de enskilda företagen och inte det offentligas möjligheter att göra bra upphandlingar.

Det är naturligtvis bra att enskilda företag inte diskrimineras men det kan ibland ge bisarra resultat. Det är i många fall svårt att ställa mjuka krav som kan utvärderas objektivt. Beställarens värdering kan ifrågasättas genom överklagande till domstol och leverantören hittar nästan alltid någon expert som stödjer deras uppfattning, varvid domstolen går på leverantörens linje och upphäver beställarens beslut. Krav är ett sätt att försöka hantera att grundläggande kompetens finns. Som beställare kan man ha tidigare ha haft stora problem med berörd leverantör men det är ingen grund för att ifrågasätta att man säger att man klarar skall kraven.

När det gäller upphandlingen av sjukvårdsmaterial kan man fundera på upphandlingens storlek och det faktum att övergången skulle ske utan någon form av övergångsperiod. Här skulle man kanske ha kunnat bygga in lite större redundans i upphandling och genomförande. Dagens trend mot stora upphandlingsenheter är ytterligt tveksam. Sannolikt vore det bättre att lägga upphandlingarna närmare verksamheten och komplettera med det formella juridiska upphandlingsstödet. Det går att göra bra upphandlingar men det ställer stora krav på alla parter såväl beställare som leverantör.

Birger Höök

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel