Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Återförstatliga den svenska skolan

I VLT den 28 september skriver Matilda Molander på ledarsidan: ”Fagerstas skolor har inte böcker och läromedel så att det räcker åt alla elever. De får därför turas om att använda dem varannan dag.”

Ofattbart! Tänk att inte få ha tillgång till en egen skolbok! Otänkbart på min skoltid då ansvaret för skolan åvilade staten.

Ovanstående är ytterligare ett bevis på att kommuner inte är kapabla att ha ansvaret för skolan. Som jag tidigare påpekat i dessa spalter bör detta ansvar åvila staten. Återförstatliga därför den svenska skolan! Detta för att alla barn skall tillförsäkras en likvärdig utbildning oavsett bostadsort.

Det pågår i detta nu ett arbete att återförstatliga den svenska skolan. Vår hängivne västmanländske riksdagsman Roger Haddad, som sitter i utbildningsutskottet (vice ordförande), driver denna fråga inom ramen för januari-överenskommelsen. Jag säger bara: Lycka till Roger!

Frågan ligger i tiden! Det hedrar därför Erik Jersenius när han i VLT den 20 september förordar framtagning av en ny modern statlig läsebok för grundskolan. En bok som följer varje elev genom grundskolan!

Jan Samuelsson, Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel