Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att avveckla flygplatsen är fel

Hur framtiden i flygvärlden ser ut vet ingen med säkerhet. På grund av de tekniska utvecklingarna finns det dock några saker att räkna med. Att det blir el-flyg är nästan säkert om man följer utvecklingarna. Att el-flygplan kommer att vara mindre plan med ett begränsat antal platser är sannolik. Att flygplaster blir automatiserade är bara en tidsfråga.

Sverige har många små flygplatser som är nedläggningshotade. Det finns dock en framtid för dessa flygplatser när både automatisering och el-flyg har slagit genom. Dagsbesök till andra delar av landet blir plötslig möjlig med ett nätverk av dessa mindre flygplatser. El-flygplan kan mer eller mindre fungera som en taxi-tjänst. Ett familjebesök till farmor i Vilhelmina på hennes födelsedag på en nästan valfri tid blir till exempel mycket enklare än en resa till Arlanda t/r med bil/bus och flyga med ett linjeflyg på fasta tider.

En sådan framtidsbild kan vi glömma om vi lägger ner Västerås flygplats. Varför är ett beslut om avveckling precis nu så viktigt när det finns så många argument som talar om vikten för en flygplats?

Att avveckla nu blir ett historisk fel.

Sancho Panza

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel