Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Att brösta upp sig förbättrar inte konsensusfundamentalismen

Man får tacka Beijbom för en viktig analys i VLT den 2 maj, Bekämpa den kollektiva dumheten – säg nej till konsensusfundamentalism, men om alla i vanlig ordning gillar hans text är vi ju åter på ruta ett: ”Bekämpa den kollektiva dumheten. Säg nej till konsensusfundamentalismen.” 

Gör om och gör rätt. Alltså; på vad sätt är Karl Beijbom en Hans Rosling? En Lars Gustafsson? En Leif GW Persson? 

Beijboms uppmaning blir ju bara ännu ett tomt käbblande ego, vilket det alltså finns alldeles för många av. Att skriva bra, att hitta ett nyord, att ha bra kontakter, att kunna konsten att passa in, att ha ”rätta åsikten”… Massor av "gillor" kommer att trilla in – men till vad nytta? Var har du verkstan? 

Krönikan (läs "personligt") är som sagt bra. Jag kan hålla med om mycket, men som före detta Vattenfallare vet jag att det inte bara är att behålla kärnkraften. Du kan behålla en gammal bil utan besiktningskrav och förhoppningsvis kan du undvika olyckor; men om man sätter bil = Ringhals så fastnar man i ett typiskt Köpings-konsensus. 

Jag skriver ofta ”under radarn” (yrkesskada); därför vanligen inte gillad. Problemet med ”kritiska massan” är ju att den klingat av sedan mitten 1970-talet. I dag ska ju folk ha det serverat på smörgåsen/plattan – färdigtuggat, bara att svälja. Nyligen testade jag ”Coronan räddar liv” (FB 30 april) – inga reaktioner. 

Det är ju bra att vi är konsensusfundamentala i virus-tider. Men för att råda bot på dagens ”svenskhet” vill det till helt andra flaggningar än Karl Beijboms.

Ingvar Selin

Svar direkt:

Jag skriver inte för att övertyga mina läsare att jag har "rätt". Jag skriver för att skänka en tankeställare, för att skapa samtal, dialog och debatt. Håll med mig eller tyck precis tvärtom. Men framför allt: tänk själv.

"Om vi inte lyssnar på varandra, om vi inte samtalar med varandra, riskerar vi att hamna i 'övertygelsens våld'" (Kerstin Ekman).

Det vill jag motverka. Därför skriver jag.

Karl Beijbom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel