Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Av med offerkoftan, Kina

Den som uttalar sig offentligt om vad som sker i Kina får det snart hett om öronen. På den kinesiska ambassadens hemsida finns spaltmeter efter spaltmeter med pressmeddelanden där regimen fördömer svenska medier, vetenskapliga rapporter och politiker som någon gång kommenterat förhållanden i landet. Kina bedriver ett omfattande påverkansarbete i Sverige som ter sig alltmer aggressivt.

Nu senast var det KD-ledaren Ebba Buschs tur. Inte bara blev hon kallad oansvarig och en desinformatör. Ambassaden drog dessutom rasistkortet. Det Ebba Busch hade sagt var fördomsfullt, ja ren och skär diskriminering, enligt Kina.

Vad var det då Busch sade? Jo, hon använde benämningen ”wuhanviruset” i en debatt i riksdagens talarstol. Helt okej, om du frågar mig. Utbrottet av coronaviruset startade trots allt i den kinesiska staden Wuhan. Om nu någon skulle påstå något annat.

Några dagar senare var det dags igen. I ett nytt brev påstod ambassaden att Busch ”står långt ifrån humanitära och moraliska principer” och att hon ”sprider ett politiskt virus för egoistiska politiska vinster”. Detta efter att Busch i en debattartikel kritiserat bristen på mänskliga rättigheter i landet och regimens hantering av epidemin. Den kinesiska kommunistpropagandan gör sig åter påmind, men ter sig alltmer bisarr.

Vad är det då som får Kina att gång på gång ta fram storsläggan så fort någon yppar en åsikt? Just det ja. Så handlar en diktatur. Så handlar den som har något att dölja. Så handlar den som har många oförrätter på sitt samvete.

Sverige är en demokrati. Här råder pressfrihet. Här råder yttrandefrihet. Här respekterar vi oliktänkande och minoriteter. Dessa rättigheter får inte tas för givna.

Företrädare från Kina har all rätt att höras i den svenska debatten. Men en sak ska ni veta. Ni kan inte skrämma oss till tystnad. Som om det skulle leda till en större acceptans för den kinesiska hållningen i ett fritt land som Sverige. Tror ni det på allvar?

Att fördöma varje tillstymmelse till kritik är en huvudlös strategi. Kina klär inte i offerkofta. Det är tid att folkrepublikens representanter i Sverige inser det.

Carl Olehäll, internationell sekreterare, Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), kommunpolitiker (KD), Västerås stad

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel