Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Även Bjurhovdaborna vill ha trygghet i sina liv

För ett år sedan brann Bjurhovda centrum ned och fortfarande står resterna kvar mitt i centrum. Bokstavligen en svart fläck mitt i området. En rivning har uteblivit då förhandlingar med försäkringsbolaget inte lösts. Det skapar otrygghet, minskad framtidstro och känsla av utanförskap.

När bjurhovdaborna listar några trygghetsåtgärder nämner de bland annat:

1) Röj buskage runt tunnlarna.

2) Förstärk belysning av några tunnlar.

3) Röj buskage runt centrum.

4) Belysning runt centrum.

5) Fler papperskorgar längs gång- och cykelvägar.

Det är åtgärder som är rimliga och borde vara normal skötsel av ett stadsdelsområde. Åtgärder gjordes under 2019 men sly växer upp och måste vara kontinuerligt arbete. Tillfällig belysning sattes upp efter stormötet i november 2019, den tycks dock ha plockats bort under våren.

Vi moderater är för ett snyggt och tryggt Västerås och vi har lagt flera förslag och för att röja buskage, förbättra belysning och få till att aktivitetsytor som spolning av isbanor ska kunna ske. Det senare skapar gemenskap, möjlighet till spontanidrott i bostadsområden och trygghet med liv och rörelse i stället för öde platser.

Redan under 1990-talet har diskussion pågått om ombyggnation av Bjurhovda centrum. I stället fick matbutiken nytt läge vid Bjurhovdagatan. S-styren genom åren har snackat utan att göra något åt problemet.

Först i juni 2020 har byggnadsnämnden tagit ett beslut om att ta fram en ny detaljplan. Den väntas kunna antas under första kvartalets 2022.

Hoppas att en bygglovsprocess nu påbörjats så att rivning och byggnation kan komma igång så snart som möjligt. Även Bjurhovdaborna har rätt att kunna få känna trygghet i sitt bostadsområde.

Anna Hård af Segerstad (M)

Oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel