Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Avskaffa allmän visstid

Det finns en stor grupp människor som vi alla behöver: anställda i offentlig sektor. Majoriteten är arbetarkvinnor.

De förväntas finnas till hands och leverera med kvalitet i varje arbetad sekund. Det är allas våra käraste skatter som de ska ta hand om. Våra barn och föräldrar, nära och kära och även oss själva.

De anställda inom vård och omsorg är vardagens självklara följeslagare. Men de behandlas inte så.

Under de senaste tre decennierna har arbetslivet inom vård och omsorg blivit mer otryggt. Utvecklingen har drivits på av privatiseringar och en förändrad styrning som siktar mot att pressa kostnader.

Kommunals rapport ”Flexibilitetens pris” (www.kommunal.se) visar att 19,80 procent av de anställda inom vård och omsorg i Västmanlands län har en tidsbegränsad anställning. Andelen tidsbegränsat anställda inom vård och omsorg i Sverige ökar för sjätte året i rad.

Fastän vi vet att varenda en av Västmanlands läns invånare vid en tid eller annan kommer behöva de vård- och omsorgs- anställdas kvalificerade, viktiga arbete, så behandlas de som att vi är helt aningslösa om deras förkrossande nödvändiga existens.

Det är som om morgondagen bär en befolkning helt utan behov av förskola, äldreomsorg eller sjukvård. Uppenbarligen tror vi att de vård- och omsorgsanställda själva är utan behov.

Hälften av de tidsbegränsat anställda inom vård och omsorg kallas in vid behov eller arbetar per timme. Majoriteten har allmän visstid.

År efter år förväntas personal inom vård och omsorg fungera och leverera kvalitet utan att den allra mest grundläggande anställningstrygghet till-godoses. Det är inte okej.

Låt de vård- och omsorgsanställda få utföra sitt viktiga arbete, utan att göra det på basis av en oberäknelig framtid. Det är uppenbart att de behövs. Därför kräver Kommunal att:

• Anställningsformen allmän visstid ska avskaffas. Det ska alltid finnas ett objektivt skäl till att tidsbegränsa en anställning.

• Sveriges Kommuner och Landsting ska sätta som procentmål att ingen yrkeskategori i vård, skola eller omsorg får vara mer än 10 procent tidsbegränsat anställda.

• Inför vikariepooler som standard i kommun, landsting och större företag, där personalen är tillsvidareanställd på heltid med kapacitet att täcka upp motsvarande korttidsbehov i kommunen eller landstingets finansierade verksamheter.

• En person som varit tidsbegränsat anställd hos samma arbetsgivare, oavsett vilken typ av tids-begränsad anställningsform, efter max två år ska erbjudas en tillsvidare-anställning på heltid.

• Företrädesrätten, återanställningskravet och konverteringsregeln till tillsvidareanställning i LAS ska räknas utifrån hur länge personen arbetat inom offentligt finansierad verksamhet inom en kommun eller ett landsting, oavsett om verksamheten är privat eller offentlig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel