Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Avskaffa hitte-på-sommarjobben

Sommarlovet har gått in i andra halvlek, men än finns tid kvar att vila upp sig. Medan vissa vilar ut inför höstterminen och en del pluggar ifatt är andra ute och sommarjobbar. Ungdomarna får med sig erfarenheter för livet och kommunen får viktiga arbeten utförda. Väl nyttjade skattepengar låter det som. Jo, en del av dem i alla fall, men inte alla.

I dag läggs miljontals skattekronor på feriepraktik i Västerås stads regi – höga belopp som knappast ger skattebetalarna valuta för pengarna. Betalar vi verkligen en av världens högsta skatter för att ungdomar ska få nästan 10 000 kronor var för jobb som är roliga snarare än viktiga? För det är klart att det är roligt att klä ut sig, att sjunga och att sända närradio. Men för KDU Västmanland känns det fel att pengar, som skulle kunna gå till omsorg för barn, äldre och funktionsnedsatta, skolornas tajta budgetar eller en tryggare kommun, går till killar och tjejer som till exempel gör propaganda för Fairtrade i banandräkt.

Men, bidrar inte gatumusikanterna till den trevliga stadsbilden och till möten mellan människor? Och är inte närradion ett utmärkt sätt att underhålla äldre som tvingas hålla sig undan andra människor och kanske få dem att känna sig lite mindre ensamma? Absolut. Men är det viktigare än kommunens välfärdsuppdrag? Nej.

Vi ska självklart ha kvar jobb som vi har nytta av som kommun, och vi får inte glömma bort att sommarjobb är ett bra sätt att fylla på CV:t vilket leder till att unga får det lättare att skaffa sig ett första ”riktigt” jobb senare i livet.

Medan vissa jobb har tydlig anknytning till det man kan förvänta sig av en kommun – fastighetsskötsel, barnomsorg och turistverksamhet till exempel – verkar andra inte ha något annat syfte än att hålla ungdomarnas dygnsrytm någorlunda intakt och se till att de kommer utanför dörren.

Vi ska självklart ha kvar jobb som vi har nytta av som kommun, och vi får inte glömma bort att sommarjobb är ett bra sätt att fylla på CV:t vilket leder till att unga får det lättare att skaffa sig ett första ”riktigt” jobb senare i livet.

KDU Västmanland vill såklart göra det ännu lättare för unga att börja jobba – med sänkta arbetsgivaravgifter, ändamålsenliga anställningsformer och slopade turordningsregler – och det låter kanske konstigt att vi samtidigt vill att Västerås stad ska erbjuda färre sommarjobb.

Såhär är det: Vi vill inte bidra till att fler unga fastnar i ett ekonomiskt utanförskap. Därför är det viktigt att nedskärningar i feriepraktiken sker över tid och i kombination med effektiva arbetsmarknadsåtgärder som de ovan nämnda. Vi ser positivt på en utveckling där fler anställs i privat sektor i verksamheter som i sig är lönsamma och på så sätt själva är med och bidrar till skatteintäkterna.

Så vad är det vi vill? Att ungdomar ska ha tråkigt? Nej, men kommunens pengar måste användas på ett ansvarsfullt sätt som respekterar de som har betalat för kalaset och ger dem valuta för pengarna. Arbeten utförda av feriepraktikanter som inte kommer skattebetalarna till dels på ett konkret sätt är inte något vi borde lägga skattepengar på oavsett hur roliga eller trevliga de verkar. Därför väljer vi bort vandrande Fairtrade-bananer till förmån för välfärd och trygghet.

Ludvig Eriksson

ordförande KDU Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel