Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Barnets bästa behöver inte betyda bäst för barnet

Sverigedemokraterna föreslår, i en motion till kommunfullmäktige att en modell som förespråkas av den ideella föreningen “Barnets bästa” ska användas i alla barnavårdsutredningar som socialtjänsten genomför i Västerås. 

Barnets bästa behöver dock inte alls betyda bäst för barnet. Den metod föreningen förespråkar är nämligen inte standardiserad för utredningar gällande barn och unga och den forskning som modellen sägs bygga på är väldigt svår att utläsa. Metoden är inte heller rekommenderad av Socialstyrelsen. Att använda en metod som socialstyrelsen inte förespråkar är inte bara direkt olämpligt utan också om något – rättsosäkert. Men detta förespråkar nu Sverigedemokraternas representanter. 

I en video med strax över 3 700 visningar som publicerats på Youtube berättar föreningen mer om sin syn på rättsosäkerheten i nuvarande system och förträffligheten med sin egen metod. Det är uppenbart att Sverigedemokraternas representanter helt utan faktagranskning tagit till sig innehållet och skrivit ihop sin motion. Det är anmärkningsvärt att ett politiskt parti låter sig påverkas på detta sätt, helt utan källkritik, och vill att socialtjänsten ska använda sig av en modell som inte är rekommenderad.

Vi vill vara tydliga, vi kommer aldrig förespråka en metod som saknar evidens. Den metod som vi och en stor del av landets socialtjänster använder, Barns Behov i Centrum BBiC, säkerställer att utredningarna innehåller adekvat information samt att den uppfyller kraven enligt barnkonventionen.

Självklart finns exempel där socialtjänsten brustit i utredningar. Därför finns Inspektionen för vård och omsorg - IVO för att granska med ett tydligt individperspektiv.  IVO väljer metoder och verktyg så att tillsynens resultat kan bidra till lärande och utveckling. På det sättet stödjer tillsynen utvecklingen av kvalitet och säkerhet på Västerås utredningar.

Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande Individ- och familjenämnden

Anna Lundberg (L), förste vice ordförande Individ- och familjenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel