Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Barngrupperna i Västerås är överfulla

Annons

Vi får ständigt höra från arbetsgivaren att vi ska dela in barnen i mindre grupper och även i mikrogrupper delar av dagen, vilket vi så klart gör och har så gjort under lång tid i den svenska förskolan. Men vad hjälper det när barngrupperna är så pass stora att detta arbetssätt inte går att upprätthålla då en personal blir sjuk, behöver gå på möte och vikarier som är nya för barnen och för verksamheten varken kan eller får lämnas ensamma med barnen? Detta trots att skolverket har gått ut med rekommendationer kring hur stora barngrupperna bör vara.

Barnen är små, de flesta är runt 1 år när de börjar på förskolan och vi ska kunna erbjuda familjerna en trygg tillvaro. Vi ska känna att vi räcker till för varje enskilt barn så att tillvaron blir trygg för alla. I dag är det svårt många gånger, det är en intensiv och stressig tillvaro vi lever i. Det pågår ständigt inskolningar, vilket gör att det aldrig blir lugn och ro och att det blir svårt att få till reflektions- och planeringstid.

Att det är för många barn i gruppen gör att vi får mindre tid för varje enskilt barn, vilket gör att det blir svårt för oss att garantera barnens säkerhet och tillgodose individens behov utan externa resurser. Barn behöver trygga, glada och ej stressade vuxna att vända sig till med sina känslor och behov. Det är avgörande för barns utveckling. Trots detta nås vi i princip under varje vårtermin av beskedet att vi måste ta in ännu fler barn. Detta av flera anledningar, enligt arbetsgivaren. Ett exempel, ekonomin måste gå ihop – fler barn (särskilt små barn, därav ständiga inskolningar) genererar mer pengar till verksamheten.

Är det verkligen vi lärare i förskolan, på bekostnad av barnen, som ska lösa politikernas uppdrag att få fram fler förskoleplatser? Och detta genom att trycka in ännu fler barn i redan överfulla barngrupper med stressade, trötta vuxna som ofta blir sjuka för att kroppen säger ifrån.

Vårt uppdrag och vårt eget mål är att erbjuda barnen en lustfylld, trygg och lärorik miljö, där grunden för det livslånga lärandet kan ske. En personal får ofta lämna gruppen för att utföra sysslor som till exempel duka, toalettbestyr och byta blöja. Utöver det tillkommer flera kringuppgifter som vikariebeställningar, städmöten, beställningar av förbrukningsmaterial med mera – vilket gör att vi ofta är en eller två pedagoger på alldeles för många barn.

Många av barnen har långa dagar på förskolan, det är inte ovanligt med 40-50 timmar i veckan. Barnen vistas redan i stora grupper. Man känner sig stressad och otillräcklig att behöva lämna sin kollega med för många barn då ens arbetstid tar slut för dagen. Men barnen är för många, dagarna är långa och vår arbetstid räcker inte till på det sätt vi skulle vilja för att kunna värna varje barns bästa. Allt fler förskollärare (och barnskötare) väljer aktivt att gå ner i arbetstid för att ens orka med sitt arbete. Detta resulterar så klart i att ännu en situation måste lösas och att det vissa delar av dagen saknas ytterligare en person i arbetslaget.

Vi tappar vår arbetsglädje när vi känner oss otillräckliga och stressade. Hur länge kommer våra barn att ha lärare som har glädjen och orken att finnas till för dem i förskolan? Vi är allvarligt oroliga för vår hälsa, ”faller en av oss faller alla”. Förskolläraryrket är redan idag ett lågattraktivt yrke. Allt färre söker sig till högskolornas och universitetens förskollärarprogram och allt fler hoppar av sin utbildning då man inser vilken arbetsbelastning som väntar.

För att få behålla vår hälsa – innebär det då att vi måste sluta i förtid? Gå ner i arbetstid? Eller tvingas byta karriär? Detta trots att man brinner för det här yrket och barnen, men till vilket pris?

Personal inom Västerås stads förskoleverksamheter

Via André Juhlin och Eva Tolonen

Lärarförbundet Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons