Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bengt-Åke Nilsson (L): Brister ska åtgärdas

Annons

Replik till inlägget "Bra att du lyssnar men det räcker inte", VLT den 8 februari.

Bra att du uppskattar att jag vill lyssna, men helt riktigt det räcker inte. De brister som framkommer måste åtgärdas. Brister som anhöriga, boende, hemtjänstkunder eller anställda upptäcker ska anmälas.

Mottagare av anmälan av brister kan ske till äldreombudsman, enheten för beställning och uppföljning (BUA) eller till en förtroendevald. Dessa kan nås via Västerås stads växel eller via mejl. Anmälningar denna väg kan inte hemlighållas. Det kan finnas många skäl till att inte i detta läge framträda med namn. Du pekar själv på den vidriga tystnadskulturen.

Från årsskiftet finns en nyinrättad funktion en äldrekommission av betrodda västeråsare, som vill lägga ner arbete på att få till stånd en bättre äldreomsorg i Västerås. Fördelen med denna nyinrättade verksamhet är att kommissionen  varken ska eller får registrera vem  som inkommer med anmälan om brister.  Inom kort kommer äldrekommissionen att presentera hur allmänheten kan komma i kontakt med kommissionen. Anonymiteten kan på så sätt bevaras. Jag både hoppas och tror att detta kan vara en väg att bryta tystnadskulturen.  

Vad gäller åtgärder mot brister inom såväl hemtjänst som boenden ska egenregin behandlas på samma sätt som privata utförare. För alla utförare gäller att påstådda brister utreds och krav på att rätta till brister beslutas. Om rättning inte sker beslutas om sanktioner.

Äldrenämnden är sedan drygt ett år tillbaka ytterst ansvarig för egenregin. Nämnden eller förvaltningen kan ta beslut om nödvändiga förändringar. Det kan gälla verksamhetsinriktning, bemanning men också nödvändiga förändringar av ledningen för verksamheten.

Bengt-Åke Nilsson (L)

Ordförande äldrenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel