Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Besök glasburen – för Västerås och offren

Annons

”Den 12 januari 2016 blev jag våldtagen. Det var mörkt och jag gick snabbt genom Bäckby för att komma hem. Efter ett tag märkte jag att det var en man i 20–30 årsåldern som följde efter mig men jag tänkte inte så mycket på det.

Mannen började gå snabbare och snabbare men jag tänkte bara att han kanske hade bråttom någonstans. Jag stannade upp, han kom då ikapp mig och började dra i mina kläder och drog upp mig mot skogen. Jag skrek att han skulle sluta och jag skrek på hjälp men ingen hörde.

Jag vet inte hur länge våldtäkten höll på men jag grät hela tiden och skrek. Efter våldtäkten var jag helt tom, jag fattade knappt vad som hade hänt. Jag kollade på mig själv och det var blod överallt, jag kunde inte komma hem och se ut så här. Jag gick hem till en kompis och duschade av mig utan att säga vad som egentligen hade hänt. När jag kom hem skämdes jag, jag skämdes så mycket och gav mig själv skulden fast det inte var mitt fel.

Efter några dagar tog jag mig modet att göra en anmälan. Innan förhöret åkte jag till kvinnokliniken i Västerås så de skulle kunna ta DNA. Själva förhöret med polisen kom ingenstans och de fick det att framstå som att det var mitt fel.

Jag mådde så dåligt efter förhöret, jag hade blivit våldtagen och så är det mitt fel. Tillslut fick jag ett samtal från polisen att de hittat en man som stämde in på min beskrivning och som matchade DNA:t till 100 procent. Trots det släppt de honom och sa att de inte hade tillräckligt mycket bevis för att väcka åtal.

Jag var 14 år gammal när denna händelse inträffade, min andra våldtäkt.”

Det här är en berättelse från en nära vän som varit utsatt vid flera tillfällen. Våldtäkter och grova sexuella ofredande är vanligare än vad vi vill tro. Om du skulle fråga runt bland dina kompisar skulle många svara att det var med om något liknande. Att personer och främst tjejer utsätts för sånt här är vidrigt. Att personerna som utsätter folk för sexuella övergrepp ofta inte blir straffade är hemskt. Konsekvenserna för sådana överfall kan leda till livslånga skador och trauman, social ohälsa i form av depression och ångest och även självmordstankar.

Årets tema på musikhjälpen är ”Sex är inte ett vapen” och kommer hållas i Västerås den 9–15 december. Med din hjälp i form av donationer och närvaro kan du hjälpa personer som blivit utsatta att få den hjälp de behöver.

Dina donationer kan gå till att personerna får psykiskt stöd så att de kan hantera med sitt trauma samt att kunna driva åtal framåt så den åtalade kan bli dömd.

Musikhjälpen med årets tema är även något som i princip bara sker en gång och aldrig mer.

Så vi uppmanar er alla att ta er ner och stötta årets Musikhjälpen och visa vilka västeråsarna är. Ditt stöd kan även leda till att någon i din närhet kan få den hjälp den behöver!

Alicia Joelsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel