Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Betala tillbaka koldioxidskatten till skattebetalarna

Replik till Åsa Coenraads debattinlägg den 4 december "Dags att sänka bensinskatten”.

Som jag tidigare hävdat, koldioxidens påverkan på jordens medeltemperatur är i stort sett försumbar, det är inte den som styr.

Men på andra goda grunder vill jag heller inte se en stor och snabb ökning av CO2-halterna mot en fördubbling till 600 ppm eller en tredubbling till 900 ppm – på en så kort tidsperiod som 50–100 år. Inte heller en sänkning under 400 ppm – vilket skulle leda till en omfattande svält och fattigdom. Så trenden med en fortsatt kraftig ökning av CO2-halterna måste brytas – så där står jag bakom Greta Thunberg.

Men i linje med detta, och som ett alternativ till att sänka bensinpriset, skulle kunna vara att betala tillbaka koldioxidskatten till medborgarna i form av en skatteåterbäring – som man är inne på i Kanada.

Den samlade koldioxidskatten på drivmedel för ett år – betalas nästföljande år tillbaks till skattebetalarna i form av en skatteåterbäring – lika fördelat till alla deklarerande skattebetalare – rakt av.

Nu kan ju vän av ordning invända att ”men det måste innebära att de som kör mycket bil subventionerar de som kör lite bil … Eller ännu värre – inte kör bil alls". Svar, ja.

Jamen, då måste ju staten tappa skatteinkomster. Svar, ja – vilket i alla fall skulle ske om politikerna får som de vill – att vi i en ljus framtid alla åker omkring i en elbil. Men det innebär att man redan nu skulle tvinga fram en finansiell anpassning mot elbilssamhället – redan innan stora grupper måste investera typ två årslöner i en elbil.

boggy

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel