Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Brandberg: Det är tragiskt att Hillman far med rena lögner

Replik. Att gamle S-ledaren Åke Hillman har starka åsikter om stationen har inte gått någon förbi. Men att han nu tar till rena lögner, det förvånar åtminstone mig. Den 5 juni skriver Hillman följande i VLT, "Liberaler – skippa det dyra taket": "på frågan om vad Liberalerna tycker om att låta staten betala en ny station svarar Jesper Brandberg (L) att det är viktigare att medverka till att det byggs offentliga byggnader som västeråsarna kan vara stolta över". Detta är totalt osant. Jag har aldrig svarat så. I något sammanhang. När jag läste Åkes text blev jag så förbluffad att jag ringde upp honom och frågade var och när jag skulle ha sagt eller skrivit detta. Hillman skrattade då lite hånfullt och hänvisade vagt till min artikel i VLT den 29 april. Problemet är bara att inget sådant står i min artikel den 29 april.

Det är tragiskt att Hillman uppenbarligen vill få sin vilja fram genom att beljuga dem han debatterar med.

Fram tills slutet av april i år tycktes stationsfrågan för Åke Hillman mest kretsa kring beslutet att förprojektera före detaljplan. Det var "vårdslöst" och måste stoppas, skrev han i VLT, och lade till att ingen "seriös byggherre" agerande på det sättet. Jag visade i min artikel den 29 april att förprojektering inte alls är ovanligt innan detaljplan. Hillman serverades tio olika exempel från olika delar av landet. Han viftade genast bort allesammans som irrelevanta. Samtliga tio projekt var, enligt Hillman (VLT 8 maj), exempel på "politiskt konsensus", och därmed inte jämförbara med stationen i Västerås. Ett av projekten var Slussen i Stockholm. Hur Hillman kan betrakta Slussen som "politiskt konsensus" övergår mitt förstånd. Har Hillman sovit sig igenom de senaste 20 årens Slussen-debatt?

Även flera andra av mina tio exempel har innehållit skarpa politiska meningsskiljaktigheter (exempelvis Väsby entré och tågstation samt även Täljöhalvön i Österåker). Hillman har helt enkelt inte läst på utan – återigen – skjutit från höften.

Min gissning är att Åke vid det här laget insett att han under flera månader haft helt fel i sin kritik av förprojektering före detaljplan. Han har också upptäckt att kommunen inte alls gjort av med 60 miljoner, som han fått många att tro, utan bara cirka 2 miljoner. När han förstått att han hamnat snett i detta övergår han till att prata om den statliga medfinansieringen istället.

När Åke Hillman byggde ny station 1997 blev det en halvmesyr som redan efter några år var för liten.

Jag är den förste att säga att vi självklart ska söka medfinansiering i så stor utsträckning som möjligt. Men vi ska inte begränsa oss till att bara använda skattepengar från staten, som Hillman vill, utan vi ska även söka medfinansiering från privata markägare i området. Vi ska inte sjösätta projektet innan en omfattande medfinansiering säkrats. Redan i mitt svar den 29 april skrev jag att L anser att varken resecentrum som helhet eller själva taket får bli onödigt dyrt. Denna del i mitt svar tycks Åke Hillman helt ha missat?

När Åke Hillman byggde ny station 1997 blev det en halvmesyr som redan efter några år var för liten. Den byggdes dessutom aldrig klart, utan liknar fortfarande en pendeltågsstation på södra sidan. Hur var det då med statlig medfinansiering 1997? Jag har gått tillbaka och kollat. Den gode Hillman lyckades få Trafikverket/Banverket att ställa upp med 13 procent av totalkostnaden för halvmesyr-stationen. Vem som tog huvuddelen av det som blev över? Åke Hillman och kommunen förstås. Har du glömt detta nu Åke, när du sturskt hävdar att jag och Anders Teljebäck ska kräva staten på 100 procent?

Åke Hillman oroar sig för att jag och L ska glömma våra vallöften om att prioritera skola och välfärdens kärna. Hans plötsliga omsorg om oss socialliberaler är rörande. När hans eget parti styrde utan oss – och gjorde extremt kortsiktiga investeringar i halvmesyr-stationer – så valde man också gång på gång att i Västerås höja anslagen till grundskolan mindre än i övriga riket. Därför hade Västerås 15 procent lägre elevpeng i grundskolan än snittet i riket inför denna mandatperiod. Under de två år som nu gått sedan valet har L sett till att anslagen ökat ungefär dubbelt så mycket i Västerås som i övriga riket. Detta har inte skett efter förhandlingar med Åke Hillman, utan efter förhandlingar med hans efterträdare. Dessa tycks glädjande nog vara något mer långsiktiga än den tidigare S-ledaren. Både vad gäller investeringar i kunskaper och i stationer.

Jesper Brandberg (L)

Kommunalråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel