Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Brandberg får svar om resecentrum - "Prioritera den kommunala kärnverksamheten"

Med ett inlägg i arrogant och mästrande ton besvarar Jesper Brandberg min fråga om det är nödvändigt att belasta kommunens budget med fler hundra miljoner i nya utgifter för monstertaket på järnvägsstationen. Svenska staten ansvarar för järnvägens infrastruktur. Trafikverket och Jernhusen kan utan att det kostar en krona för kommunen bygga en väl fungerade station som klarar en ökning av det framtida resandet. Det är bättre att begära att staten gör sitt jobb än att i onödan belasta kommunens budget.

Jesper Brandberg svarar att för liberalerna är det viktigare medverka till att det byggs offentliga byggnader som västeråsarna kan vara stolta över. Tusentals västeråsare protesterar redan mot planerna på att slösa bort hundratals miljoner på ett onödigt tak. Pengar som i dessa coronatider behövs bättre i kommunens kärnverksamhet.

Att ta kostnader för förprojektering av ett byggnadsprojekt utan en antagen detaljplan är en risk. Risken är att pengarna är borttappade om planen inte antas. Detta faktum förnekas inte av Brandberg. Att åberopa projekt där det finns politisk konsensus är inte relevant. När det gäller den nu aktuella planen med det svindyra taket för 500 miljoner kronor saknas samsyn bland partierna. Med en rösts övervikt kan möjligen planen antas som det politiska läget är för närvarande. En seriös byggherre tar inte en sådan risk.

För snart 30 år sedan diskuterades den nuvarande stationen. Frågan var viktig i valrörelsen. Socialdemokraterna vann och fick över 51 procent av rösterna. Det är inga akuta problem med stationshuset, det fungerar. Det kan vara trångt i rusningstid, men enligt Jernhusen kan det enkelt åtgärdas. Om de styrande partierna envisas med planerna på taket är jag övertygad om att de fyra förlorar sin majoritetsställning.

Brandberg avslutar med att uppmana mig att vara mer noggrann med fakta och beskyller mig för rent nonsens. Till grund för påståendet anförs ett inlägg i VLT den 17 december 2019. Det är referat från ett informationsmöte på Stadsbibliotket om Mälarporten. Där lämnades uppgiften om 2 miljarder. Det var vid den tidpunkten den enda kända informationen om ekonomin i projektet. Först den 16 mars i år avslöjade VLT att taket kan kosta 500 miljoner.

Sammanfattningsvis kan konstateras att när Brandberg var i opposition var han kritisk mot onödiga kommunala utgifter. Nu när han är med och styr drar han på sig spenderbyxorna och är beredd att satsa hundratals miljoner på arkitektoniska excesser för att göra västeråsarna stolta. Har han glömt att liberalerna gick till val på att värna skola vård och omsorg?

Nu när coronakrisen lamslår ekonomin är det viktigare än någonsin att prioritera den kommunala kärnverksamheten. Brandberg, säg nej till onödiga utgifter som du gjorde när du var i opposition!

Åke Hillman

Aktionsgruppen stoppa taket på Mälarporten

Nu med över 2 600 medlemmar

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel