Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Brandberg: Jag pekar bara på felaktig fakta och osanningar

Kommentar på inläggen i VLT den 31 juli, "Annat måste prioriteras före 500-miljonerstaket" och "Lyssna på trafikanterna och deras behov".

På debattplats kritiseras jag av Åke Hillman, Åke Nilsson och Clas Lundberg. De skriver att jag gått till personangrepp i debatten om stationens utformning.

Jag menar att det inte är Åkes person som jag kritiserat utan hans åsikter i sakfrågan. Jag tycker att det är en mycket dålig idé att västeråsarna ska åka cykel i rulltrappor eller hissar över spåren, vilket Åke uppenbarligen vill. Jag anser mig helt oförhindrad att i den allmänna debatten påpeka detta, och även att påpeka när felaktig fakta och osanningar används.

Åke Hillman var under flera decennier stadens mäktigaste politiker. Han bär huvudansvaret för den nuvarande stationens utformning. Självklart får han vara beredd på debatt i sakfrågorna när han nu vill vara med och påverka även hur nästa station ska se ut, och när han insisterar på sitt koncept med cykling i rulltrappa/hiss.

Åke Hillman skriver också att han bara påpekat att det är en risk att förprojektera innan detaljplan. Det är inte sant. Åke har gjort mer än så. Han skrev i VLT den 18 april att seriösa byggherrar inte förprojekterade innan detaljplan, och att förprojekteringen i Västerås därför måste avbrytas. Därefter har Hillman överbevisats, med en mängd exempel från hela riket, om det absurda i sitt påstående om "seriösa byggherrar". Tvärtemot vad Åke påstod så visar sig många seriösa byggherrar, inte minst offentliga, på goda grunder ha förprojekterat innan detaljplan, även i kontroversiella och stora projekt.

Från L är vi fortsatt helt besjälade av målet att höja kunskapsresultaten i grundskolan i Västerås.

Slutligen skriver Åke Hillman att liberalerna i Västerås misslyckats med sin skolsatsning och att resultaten visar en "klar försämring". Fakta i frågan är att resultaten ser ut som följer för andel elever med godkända betyg i åk 9:

Västerås, 2017: 68 procent, 2018: 71,9 procent, 2019: 73,6 procent.

Riket, 2017: 74,1 procent, 2018: 75,6 procent, 2019: 75,5 procent.

Det var 2017 års resultat som var kända och som vi utgick från i vårt valmanifest 2018 när vi lovade att bryta en decennielång fallande resultattrend i Västerås. Det är uppenbart att vi sedan dess inte alls sett det Åke beskriver, utan snarare motsatsen.

För 2020 finns tyvärr ännu inga slutgiltiga resultat sammanställda.

Siffrorna från de privata skolorna saknas. Men preliminära data från de kommunala skolorna visar tyvärr att den uppåtgående trenden inte fortsatt 2020 där. Detta är ytterst allvarligt. Jag kommer genast efter sommaren att kalla samman de fyra liberala ledamöterna i grundskolenämnden i Västerås för att diskutera detta och vilka åtgärder som nu krävs.

Från L är vi fortsatt helt besjälade av målet att höja kunskapsresultaten i grundskolan i Västerås.

Jesper Brandberg (L)

kommunalråd och gruppledare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel