Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Brister inom äldreomsorgen ska lyftas upp för att åtgärdas

Replik. Under 2018 uppdagade media ett antal brister in Västerås äldreomsorg. Dessa brister hade i stor utsträckning inte upptäckts genom förvaltningens eget systematiska kvalitetsarbete. Efter valet 2018 bifölls en motion från Liberalerna som innebar stiftandet av en äldrekommission med tillhörande ombudsman. Detta är således inget som är påhittat av äldrenämndens majoritet, som det hävdas på VLT:s debattsida den 27 november ("Det är en politisk konstruktion") – det är ett uppdrag från kommunfullmäktige.

Att nämndens opposition riktar kritik mot en av våra större reformer är det inget konstigt med, men då bör man faktiskt presentera alternativ. Anser inte Moderaterna och Kristdemokraterna att det är av vikt att åtgärda dessa brister?

En av de kritiska skribenterna är Elisbeth Wäneskog, KD, som i en debatt om brister i äldreomsorgen hävdat att VLT överdriver i sin rapportering och dessutom är en medlemstidning till ett politiskt parti.

Den politiska majoriteten tar de kritiska rapporterna på största alvar och tror inte att media överdrivet bristerna i sin rapportering. Tvärtom vi intensifierar insatserna för att hitta de brister som finns. Inrättandet av äldrekommissionen är inte taget ur tomma luften, den här typen av inslag har blivit allt vanligare i äldreomsorgen. Exempel finns bland annat från Göteborg och Eskilstuna.

Syftet med äldrekommissionen är att på ett öppet, systematisk och strukturerat att få fram synpunkter om hur verksamheten fungerar för att kunna kvalitetssäkra och arbeta med förbättringar på ett bredare sätt.

Vi värdesätter västeråsarnas synpunkter och vill genom äldrekommissionen skapa bättre förutsättningar för såväl användare av äldreomsorgen, deras anhöriga och anställda.

Majoriteten hyser en förhoppning att många som bär på vittnesbörd om brister nu törs kontakta äldrekommissionen för att där anonymt berätta om sina upplevelser.

Företrädarna för M och KD är kritiska till hur processen med att utse kommissionen har gått till. Sanningen är att ärendet beretts i vård- och omsorgsförvaltningen och varit uppe som överläggningsärende i äldrenämnden och i nämndens arbetsutskott. De organisationer som har representanter i kommissionen har i stor utsträckning anmält sig självmant. Några förslag ifrån oppositionen har inte heller här inkommit.

Majoriteten hyser en förhoppning att många som bär på vittnesbörd om brister nu törs kontakta äldrekommissionen för att där anonymt berätta om sina upplevelser. Hittills har vissa anhöriga och anställda inte vågat träda fram av rädsla, befogad eller obefogad, för repressalier. Tystnadskulturen måste brytas.

Bengt-Åke Nilsson (L)

ordförande äldrenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel