Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: C: Dagens regler i LAS ger en falsk trygghet

Replik på V:s debattartikel i VLT den 8 juni, "Kasta LAS-utredningen i papperskorgen".

En enda sak har Vänsterpartiet helt rätt i, Centerpartiet tycker att det är viktigt att vi reformerar dagens förlegade arbetsrättsliga regler. Vi vill däremot inte rucka på de regler som skyddar oss mot diskriminering och godtycke på arbetsmarknaden. Det vi vill är att se över de regler som så skapar byråkratiska hinder och stora omkostnader. Regler som är kontraproduktiva och hindrar småföretagen från att anställa.

Sverige har haft samma regelverk på arbetsmarknaden sedan 1970-talet. Mycket har hänt sedan dess. En stor tjänstesektor har växt fram. Produktionen i dag är snarare beroende av medarbetares kompetens än olika typer av råvaror. I takt med utvecklingen har arbetstagarnas kompetens blivit allt viktigare för att skapa trygghet på arbetsmarknaden. OECD pekar på att hälften av produktivitetsökningarna hänger samman med anpassningen av kvalifikationer och organisationsformer. Efterfrågan på högkvalitativ arbetskraft har ökat vilket också riskerar att ställa andra grupper utanför arbetsmarknaden. Vi behöver utöka undantagen från turordningsreglerna och se över kostnaderna vid uppsägning för att fler småföretag ska våga anställa och fastanställa.

Dagens regler i LAS ger en falsk trygghet eftersom de skapar en situation där många hindras för att få fasta anställningar och i stället får hoppa runt mellan vikariat och visstidsanställningar.

Vi måste slå hål på myten att LAS det enda skydd som finns på arbetsmarknaden. Det finns minst tio andra lagar som reglerar vår trygghet som anställda och hindrar arbetsgivaren från godtycklighet.

Dagens regler i LAS ger en falsk trygghet eftersom de skapar en situation där många hindras för att få fasta anställningar och i stället får hoppa runt mellan vikariat och visstidsanställningar. När det är antalet anställningsår och inte kompetens som styr vem som får arbetet hindrar det också människor från att våga byta arbete och fortsätta utveckla och att utvecklas.

Arbetsgivarna får också ett tydligt och lagstadgat ansvar för medarbetarnas kompetensutveckling. En anställds kompetens är det som gör den attraktiv både på sin nuvarande arbetsplats och när man skall söka nytt arbete. De som arbetar är i dag betydligt mer rörliga på arbetsmarknaden och byter arbete oftare nu än på 70-talet, vilket har lett till att anställningarnas varaktighet har minskat. Att då ha turordningsregler som enbart baseras på anställningsår och inte kompetens är ogynnsamt för både arbetare och företag, här behöver lagstiftningen hänga med i tiden.

I grunden finns det ingen anställningstrygghet om det inte finns några jobb. Genom att modernisera arbetsrätten ger vi många fler personer chansen att anställas som annars inte hade fått något jobb alls.

Fyra av fem jobb skapas av små- och medelstora företag. Genom att minska onödigt byråkratiskt krångel och stora omkostnader för anställningar så kan fler människor få ett fast arbete att gå till. Det måste också bli lättare att kvalificera sig från visstidsanställningar och vikariat till en fast anställning.

Medan Västerpartiet slår på stora skrämseltrumman och säger att förändringar i LAS kommer att leda till livslånga provanställningar så ser Centerpartiet det som en ökad möjlighet till en fast anställning för fler människor.

Nu ligger stafettpinnen hos parterna och de har alla möjligheter att presentera ett gemensamt förslag utifrån sina önskemål. Centerpartiet välkomnar en sådan lösning, men är inte rädda för att ta ansvar för att Sverige ska ha en välfungerande och modern arbetsrätt som är anpassad till dagens arbetsmarknad och inte en kvarleva från en svunnen tid.

Eva-Lotta Svensson

Ordförande Centerpartiet Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel