Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Coop sviker Ramnäs

Nu i maj lägger Coop ned sin butik i Ramnäs. Därmed blir Ramnäs ytterligare en ort i länet som drabbas av butiksdöden. Blir utan det mest grundläggande av samhällelig service - att kunna skaffa den dagliga födan där man bor. 

Detta i ett Ramnäs som enligt dem som bott där länge kan berätta hur orten fordom var full med allehanda butiker och samhällsservice. En kvinna menade att enda gången man behövde åka till Västerås var när man skulle köpa julklappar. Nu försvinner den enda riktiga träffpunkten för sociala möten. Och med livsmedelsaffären även post- och apoteksutlämning.  

Och som vanligt när det gäller dylika nedläggningar är det samma grupper som drabbar hårdast - äldre och andra som inte kan eller har råd att köra bil. Alternativet är att ta gratisbussarna Brukslinjen och Servicelinjen till Surahammar eller Virsbo, vilka är bra service av Surahammars kommun. Men det är inte så många turer, och inga alls på kvällar och helger, bortsett från tre turer dagtid lördagar vid "lönehelger", alltså en gång i månaden. 

Det finns en del frågor att ställa till Coop inför nedläggningen. Coop är ju medlemsägt. Har Coops medlemmar röstat för eller sympatiserar med nedläggning av butiken i Ramnäs? Om inte, vad är då vitsen med en koncern som sägs vara medlemsägd? Butiken uppges ha balanserat på en skör ekonomisk tråd under lång tid, men har lyckats klara sig vidare.

Coop är ju gubevars med i den s.k. rörelsen, vars delar ofta betraktar sig som litet finare och ädlare än andra aktörer i samma branscher.  Här är det snarare fråga om att vara osolidarisk. Jag har har aldrig förstått varför en butik endast ett par mil utanför Västerås ska ha en hel del högre priser än större Coop-affärer i staden. Inköpen görs ju centralt, och fraktkostnaden den korta sträckan Västerås-Ramnäs motiverar inte högre priser.

PRO Västmanland gjorde häromåret en undersökning, som förmodligen inte gör anspråk på att vara vetenskaplig eller fullständig, vad olika livsmedelsaffärers standardmatkasse med basvaror kostar i olika butiker i länet. Coop Ramnäs var dyrast. Varför måste det vara så? Sann solidaritet vore ju att alla butiker inom samma kedja har samma priser, så länge de ligger inom rimligt avstånd från ett distributionslager! Ramnäs ligger varken i "Tjotahejti" eller isolerad i övre Norrland. Det tar inte lång tid frakta från lagret i residensstaden till det gamla anrika brukssamhället.

Desto sorgligare är nedläggningen med tanke på att Coop i december 2018 firade 150 år i denna ort. Ramnäs uppges vara den ort där en kooperativ konsumentbutik funnits längst i landet, bland dem som ännu finns kvar. Fast i mitten av Västmanlands län tyvärr inte länge till... 

Sedan Coop köpte Netto finns det kooperativa företaget åter i Surahammar. Men där finns sedan länge en stor och välbesökt affär tillhörande en annan kedja. Coop kunde istället ha satsat i Ramnäs, driva effektiva kampanjer och överlag sänka priserna där. Man sviker bruksorten där man funnits i ett och ett halvt sekel.

Även många boende i Ramnäs är också anledningen till att butiken försvinner. Åtskilliga handlar i köpgettot Erikslund eller Surahammar på väg hem. Visst, det kan förstås, men att ha en affär med post och apotekservice kvar på orten är också värt någonting. Inte minst vad gäller värden på hus och bostadsrätter. Här bör man ta ett litet större ansvar för att butiken hemmavid blir kvar, och handla där oftare. Men som vanligt lär väl inte kon saknas förrän båset är tomt...

Jag hoppas att Coop har gjort eller gör vad vad som är möjligt för att hjälpa till med att finna en eventuell efterträdare. Att Surahammars kommuns näringslivsavdelning gör detsamma utgår jag ifrån.  Hembygdsföreningen planerade ett möte i denna fråga men det inställdes olyckligtvis på grund av coronaoro.

Devisen "hela Sverige ska leva" bör gälla även en inte helt liten bruksort i hjärtat av Västmanlands län.

Per Mikael Högman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel