Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Coronakrisen visar hur viktig den svenska modellen är för hela samhället

Det är avgörande vilka som styr landet, särskilt i kristider då vårt land och våra värderingar utmanas. I 2020 års vårändringsbudget presenteras ytterligare åtgärder för att motverka negativa ekonomiska konsekvenser av corona. Samlat handlar det om över 100 miljarder kronor.

Covid-19 är ett allvarligt hot mot människors liv och hälsa. I spåren följer även allvarliga ekonomiska konsekvenser för svenska löntagare. Regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna har varit tydliga med att ingen löntagare ska lämnas i sticket med anledning av pandemin.

Smittspridningen ska begränsas med hjälp av alla nödvändiga resurser som behövs. Ingen ska gå sjuk till jobbet och därför slopas karensavdrag och kravet på läkarintyg tillfälligt. Det välkomnas av fackföreningsrörelsen.

Regeringen har också meddelat att 12,5 miljarder i tillskott till kommuner och regioner permanentas för åren efter corona. Det är viktigt för att säkerställa kvalitet i välfärdsverksamheterna, undvika nedskärningar och ge personalen schyssta arbetsvillkor. Vi vill skapa långsiktiga förutsättningar för att kommuner och regioner ska klara sin verksamhet i en påfrestande tid.

För att färre anställda ska bli av med jobbet har vi infört ett nytt system för korttidspermittering samtidigt som vi minskar arbetsgivarnas kostnader när staten tillfälligt tar över sjuklöneansvar och arbetsgivaravgifterna sänks. I skrivande stund är det ungefär 4 000 löntagare i Västmanland som korttidspermitterats i stället för att riskera att bli av med jobbet. Bra politik för alla som arbetar.

Regeringens åtgärder kommer att rädda många jobb, men inte alla. Sanningen är att företag kommer att gå i konkurs och människor kommer att bli arbetslösa. Just därför stärker regeringen den ekonomiska tryggheten med en bättre a-kassa. Samtidigt får Arbetsförmedlingen mer ekonomiska resurser för insatser som leder till jobb. Fler platser skapas inom yrkesutbildning och på högskolor för att göra det lättare att fylla på sina kunskaper eller ställa om till ett nytt jobb. Mälardalens Högskolas kortkurser för permitterade inom industrin är ett bra exempel på det.

Den pågående krisen gör oss medvetna om vår egen sårbarhet i en globaliserad värld och om vikten av att Sverige är ett starkt och solidariskt samhälle som håller ihop. Ledord som effektivitet och tillväxt behöver därför kompletteras med viktiga perspektiv som beredskap, uthållighet och solidaritet. Den svenska modellen behövs i samhällets alla delar.

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg

Marie Oskarsson, facklig ledare (S) i Köping

Jimmy Fredriksson, facklig ledare (S) i Norberg

Lena Söderberg, facklig ledare (S) i Västerås

Kristina Nyberg, facklig ledare (S) i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel