Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags för en ny modell för den svenska monarkin

Sverige är i behov av en förnyelse av sina grundlagar. Nuvarande författning är visserligen ganska ny, men trots socialdemokratiska regeringars tidigare beslutsvånda inför att föreslå republik, är det nu dags att förpassa den extremt långlivade Bernadotteska dynastin till något museum.

Visserligen är opinionen i Sverige för monarkin ganska hög, beroende på kungafamiljens, i synnerhet Victoria Bernadottes, popularitet, men det är ändå frågan om den nuvarande dynastin är förenlig med det moderna Sveriges sätt att fungera.

Från andra delar i världen, fram för allt USA, ser man på de få kvarvarande monarkierna i Europa, som "old Europe", en kvarleva från tiden före demokratins genombrott, då monarkerna styrde över kolonier i Amerika, Afrika och Asien. Den amerikanska revolutionen gjorde slut på "old Europe" i USA, och England, Spanien och Frankrike förlorade sina kolonier där.

I stället för att införa republik införde riksdagsmajoriteten 1974 en ny regeringsform, som vingklippte inte bara kungens politiska makt, utan även hans funktion. Många viktiga uppgifter överfördes från kungen till riksdagens talman, till exempel att föreslå riksdagen enh ny statsminister.

Till skillnad från andra europeiska monarkier, bland de Danmark och Norge, leds inte regeringssammanträdena längre av kungen, utan av statsministern ensam. Och regeringsdeklarationen, i Danmark och Norge kallad trontalen, läses i riksdagen av statsministern, inte av kungen.

På möten i EU:s högsta organ, Europeiska rådet, deltar stats- och regeringschefer med undantag av kungligheter; från Sverige blir det då bara Stefan Löfven som deltar. EU är i grunden en förbundsrepublik liknande USA.

Det svenska kungahuset har på senare tid fått kritik för sin livsstil, med dyra bilar och annat. Detta är inte skäl nog för att ändra författning; det är inte garanterat att republik blir billigare. Men familjen Bernadottes historia på den svenska och norska tronen lämnar en del frågetecken.

Den franske marskalken Jean Baptiste B. agerade till en början på ett manipulativt sätt under förhandlingarna i Kiel år 1814, då han, efter att ha svikit Napoleon, såg till att bli kung i två länder (Sverige och Norge).    

Med all sannolikhet går det inte att få en svensk majoritet för republik, men kanske en monarki liknande den man hade innan dynastin Bernadotte; att monarken väljs av folket i en omröstning.

Victoria Bernadotte skulle ha ytterst goda möjligheter att vinna en sådan omröstning, och då skulle vi få en monark med bättre folklig förankring än i dag.

Är detta en möjlig lösning i författningsfrågan?

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel