Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dåligt genomtänkt beslut

Kommentar på inlägget "Sälj inte Knektgården!", VLT den 1 april.

Kristina Östman belyser i VLT alla de delarna som Knektgården i Hökåsen verkligen står för – som med ett ord kan sammanfattas: mångfald.

Jag är personligen invald i Tillberga Församlingsråd sedan flera år och deltar även i områdesmöten för PO Norr. Viktigt att belysa är att vi i Församlingsrådet inte har sett ett beslut om nedläggning av Knektgården, men hoppas likväl som Kristina Östman att vi får en debatt om Knektgårdens bevarande och dess viktiga plats.

Jag har i min roll i församlingsrådet och deltagande på PO Norrs möten påtalat och kritiserat en nedläggning av Knektgården två gånger till områdeschefen och ifrågasatt vad grunderna till en nedläggning är.

Att Svenska Kyrkan har ett besparingskrav på sig och en ansträngd ekonomi är känt för mig som sitter i församlingsrådet, där lokalförsörjningsplaner måste upprättas i alla församlingar. Vad jag däremot saknar och som helt uteblivit är önskan om en större öppenhet från chef och fastighetsavdelning i processen för att jag som engagerad medlem ska förstå vilka alternativ som utretts och hur den utredningen gått till.

Det enda och oklara svaret jag fått är att Knektgården är i behov av en större omfattande renovering som skulle kosta Svenska Kyrkan upp emot 15 Msek!

Då undrar jag:

- Vad är det som kostar så mycket att renovera?

- Varför inte renovera och göra en del av lokalen uthyrningsbar så man samtidigt får in intäkter.

- En försäljning av Knektgården skulle innebära att vi inte har någon verksamhet för våra församlingsbor någonstans, då vi inte har några andra lokaler – förutom Hubbostugan, i anknytning till Hubbo kyrka, som dessutom är i behov av en renovering. Här har områdeschefen bestämt att man ska renovera Hubbostugan till en kostnad av 2 Msek för att bygga en altan och ett staket runt stugan.

- Att tro att man kan förlägga den barnverksamhet som i dag bedrivs på Knektgården till Hubbostugan ser jag personligen som ett stort nederlag och skämt. Vilken förälder skulle skicka ut sina barn i lägre årskurser dit, på cykel eller buss? Det är 2 km från Hökåsen och där närmaste busshållplats är efter Tillbergaleden och cirka 600 meter från kyrkan.

Jag, personligen, ser inte att beslutet är genomtänkt och välarbetat utan bara ett sätt för nuvarande områdeschef att enkelt spara pengar utan att se till konsekvenserna på vad det innebär för församlingsmedlemmarna.

Att organisationen utvecklas och slås ihop till ett större arbetslag ser jag som ett naturligt steg i en organisationsförändring där även Svenska kyrkan ska genomföra förbättring och förändringar men att sälja Knektgården är för mig att stoppa huvudet i sanden och inte förstå innebörden av den större förlusten som det kommer innebära.

Jenny Åhlander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel