Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: De kommande åren blir tuffare för svenska företag

Annons

Replik på Unionens debattartikel i VLT den 15 november, "Konjunkturen ska inte styra löneökningen".

De kommande avtalsförhandlingarna 2020 sker med den väntade ekonomiska utvecklingen för ögonen.

Vi förhandlar i en helt annan värld än när vi för tre år sedan stod inför förhandlingarna 2017. Då pekade de flesta kurvor uppåt, eller åt rätt håll. Nu står vi i stället ansikte mot ansikte mot en svag BNP-utveckling, fortsatt svag utveckling av produktiviteten och prognoser som talar om en arbetslöshet som snart går över 7 procent.

Den försvagade svenska tillväxten under de närmast kommande åren hänger i sin tur samman med utvecklingen i den globala ekonomin där den svenska industrin och näringslivet i stor omfattning är pristagare. I stort sett alla näringslivets branscher möter global konkurrens i dag 

Brexit och osäkerheten kring ökande handelshinder gör framtidsprognoserna extra sköra. Det ökar risken för att utvecklingen blir ännu svagare och att återhämtningen skjuts framåt.

Oavsett om vi kallar det konjunktur eller något annat så blir det under de kommande åren tuffare för svenska företag att klara sin konkurrenskraft. 

Facket inom industrins krav inför avtalsförhandlingarna är den här gången 3 procent per år. Detta ska jämföras med 2,8 procent inför avtalsförhandlingarna 2017 då parterna såg framför sig en mer gynnsam ekonomisk utveckling och då vi landade i ett avtal som ger löneökningar på i genomsnitt 2,17 procent per år.

Svenskt Näringsliv vill att det ska bli lättare att få ett jobb och att trösklarna in på arbetsmarknaden sänks. 

Facken inom industrin och därmed facken inom LO-samordningen kräver alltså uppväxling i en miljö som med en ganska stor röd lampasignalerar nedväxling. I kombination med bland annat förslag om låglönesatsning och höjda ingångslöner så innebär fackets bud även ökade trösklar på arbetsmarknaden. Samtidigt som vi ser arbetslösheten öka.

Svenskt Näringsliv vill att det ska bli lättare att få ett jobb och att trösklarna in på arbetsmarknaden sänks. 

När det ekonomiska läget försämras behöver löneökningarna vara lägre än i tidigare avtalsrörelser. Då blir det lättare för företagen att behålla både kunder och medarbetare

För att fortsätta utveckla konkurrenskraften framåt för företagen kräver det en nedväxling av löneökningstakten. 

Mattias Dahl

vice vd, ansvar för arbetsgivarfrågor Svenskt Näringsliv 

Kristin Lahed

regionchef Svenskt Näringsliv

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel