Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: De statliga utjämningssystemen är inte till för landsbygden

Annons

Kommunala utjämningssystemen syftar till att garantera alla kommuner likvärdiga ekonomiska förutsättningar. Stockholms handelskammare har kommit fram till slutsatsen att utjämningsbidrag har inte utjämnar skillnader i förutsättningar mellan stad och landsbygd utan snarare mellan och inom storstadsregioner. Nu har det utformats ett nytt system som ska möta syftet något bättre och det har uppstått kritik från de som får mindre pengar.

Det finns en tro att landsbygden får ta emot mycket stora utjämningsbidrag, men det visar sig att Malmö kommun själv tar emot mer än de 52 minsta glesbygdskommuner (5,5 miljarder) och en lägre kommunalskatt – strax över 32 procent jämfört med en bit över 34 procent i glesbygdskommuner (ref Helena Lindahl, C, Västerbotten). Surahammar får cirka 11 000 kronor och Västerås får 8 000 kronor per person i utjämningsbidrag.

En kommun som Surahammar har betydligt större kostnader per invånare än Västerås, eftersom man delar på fasta kostnader på en stor yta med få invånare. Till exempel Virsbo med 1 200 invånare, blir kostnaderna för kommunala inrättningar mycket dyrare relativt Västerås. Det är inte solidariskt att Surahammarsbor betalar 2 procent mer i kommunalskatt än västeråsare. Surahammarsbor betalar också större omkostnader för resor med mera.

Att det nya systemet kritiseras kan jag förstå men om vi ska ha hyggligt samma förutsättningar för landsbygdsbor som stadsbor, så är detta absolut rätt beslut men absolut inte tillräckligt.

Lennart Lindh

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel