Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den svenska skolans problem kommer att öka

Enligt den nyligen presenterade Pisarapporten där man jämfört alla OECD-länder vad beträffar grundskoleelevernas kunskaper i matematik, läsförståelse och naturkunskap har vår svenska skola förbättrat resultaten och vi befinner oss nu på 2006 års nivå. Många svenska lärare och skolledare gör ett bra arbete för att uppfylla skolmålen.

Det låter på skolministern Anna Ekström som om den svenska skolan är på rätt väg men med problemet att skolan inte är likvärdig. Skillnaderna mellan de bästa och de sämsta skolorna är alltför stora och de minskar inte. Vi är sämre än de övriga nordiska länderna.

Den svenska skolans problem kommer inte att minska utan snarare öka så länge systemet ser ut som det gör.

Segregationen, som förvärras av vårt skolsystem, får konsekvenser som utanförskap, gängkriminalitet och narkotikamissbruk. Detta är en utveckling åt fel håll.

Vilka är de grundläggande problemen med den svenska skolan? Det första stora problemet är den svenska skolans kommunalisering i början av 1990-talet, vilket bland annat gör att lärarlönerna knappast kommer att kunna öka så att lärarbristen försvinner. Det andra stora problemet är friskolesystemet. Inget annat land i världen har ett liknande system med statsbidrag till privatskolor, som ofta ägs av stora internationella koncerner, som dessutom tar ut stora vinster från det alltmer ojämlika skattesystemet, vilket gör att klassklyftorna för varje år blir allt större.

Segregationen, som förvärras av vårt skolsystem, får konsekvenser som utanförskap, gängkriminalitet och narkotikamissbruk. Detta är en utveckling åt fel håll.

Biskop Mikael Mogren uttryckte nyligen kortfattat och bra i en artikel i VLT vilken utveckling vi har haft i Sverige sen början av 1980-talet:

”Länge hade hela Sverige fungerat som ett stort brukssamhälle där ledningen och i det här fallet staten, försåg invånarna med vård, skola och omsorg. På 1980-talet tog nyliberalismens ideologi allt mer över rollen som statsideologi med konkurrens, upphandlingar, lönsamhet och privatiseringar som de nya modeorden.” (VLT 2019-11-21).

Vill folket i Sverige verkligen ha detta nyliberala system? Ingen stark politisk opposition tycks vilja utvärdera effekterna och ännu mindre ändra på dessa införda nyliberala reformer.

Den politiska förvirringen tar sig uttryck i att en allt större del av den svenska opinionen väljer att stödja SD:s populistiska och nationalistiska politik.

Jag ser SD:s starka väljarstöd som en oartikulerad protest mot det nyliberala samhälle som de borgerliga partierna och socialdemokraterna har organiserat sedan i mitten av 1980-talet.

En verklig politisk tillnyktring är angelägen innan vi får ett samhälle som helt glider i sär och domineras av ännu värre politiska krafter än de vi ser i dag.

Hans Hedenström

Pensionerad lärare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel