Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är alltid olyckligt när barn far illa

Replik. Vi står på barnens sida inleder Sverigedemokraterna Patric Sjölund och Janet Persson i ett debattinlägg på vlt.se den 8 juni

Grunden till denna artikel är att Sverigedemokraterna i en motion till kommunfullmäktige föreslår att en modell som förespråkas av den ideella föreningen "Barnets bästa" ska användas i alla barnavårdsutredningar som socialtjänsten genomför i Västerås. 

Att Patric och Janet ägnat en heldag åt ett seminarium om en metod som säger sig vara barnets bästa är lovvärt men det gör fortfarande inte att metoden rekommenderas av socialstyrelsen är standardiserad för utredningar gällande barn och unga eller har stöd i forskning som går att utläsa.

Vi vill ännu en gång vara tydliga, vi kommer aldrig förespråka en metod som saknar evidens.

Det är alltid olyckligt när barn far illa. Socialtjänstens är samhällets yttersta skyddsnät men varken socialtjänst eller domstolar är felfria och det finns självklart exempel där båda instanser brustit i utredningar och domar. Därför finns Inspektionen för vård och omsorg - IVO för att granska med ett tydligt individperspektiv.  

IVO granskar utredningar både systematiskt och efter anmälningar. Sedan 2013 har Västerås gjort ett stort utvecklingsarbete kring kvalitén på utredningar kring barn och unga och trots ekonomiskt tuffa tider måste vi orka hålla i och fortsätta utveckla det arbetet men det görs inte genom att använda den modell som Sverigedemokraterna förespråkar utan genom att använda evidensbaserade metoder och ett systematiskt kvalitetsarbete. 

Ann-Louise Molin Östling (S)

ordförande Individ- och familjenämnden

Anna Lundberg (L)

förste vice ordförande Individ- och familjenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel