Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det behövs ett omfattande omställningsarbete

Annons

Individ- och familjenämnden har under det gångna året arbetat målinriktat med att sänka sina kostnader. De beslut vi har fattat har gett effekt. Kostnaderna för missbruksvården i Västerås minskar under 2019. Det är åt rätt håll, men det räcker inte. Därför behövs ett omfattande omställningsarbete. Det går inte att panikbromsa en verksamhet som socialtjänsten. Alla åtgärder måste utredas så att inte konsekvenserna blir att hjälpen till samhällets utsatta blir lidande. Det ska finnas trygghet i förändringen.

Vi som utgör nämndens majoritet vill vara tydliga med att ungdomsboendet, barngrupperna och de fältande socialsekreterarna självklart ska vara kvar. Vi kommer heller inte att ta bort julklappspengen till barnfamiljer med försörjningsstöd. Vi fortsätter ge ett extra tillskott till de barnfamiljer som behöver det som allra mest inför jul och sommar.

Vi värnar vårt samarbete med Västerås Stadsmission och Kvinnohuset. Vi är heller inte beredda att avbryta samarbetet med Brottsofferjouren, utan att ha mer kunskap om deras verksamhet.

Vi kommer att behålla Tallbacken omvårdnadsboende och boenden på Markörgatan och Skillsta. Resterande vårdboenden ska utredas. Boenden kommer att ersättas med andra alternativ och ingen person som bedöms behöva socialttjänstens stöd kommer att ställas på gatan.

Individ- och familjenämnden beräknas göra ett underskott på cirka 170 miljoner kronor. Vi behöver komma tillrätta med nämndens ekonomi för att kunna fokusera på det vi finns till för – att hjälpa människor i behov av samhällets hjälp och stöd. En revisionsrapport visar att verksamheten inte är underfinansierad. Därför gav kommunfullmäktige nämnden i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att komma tillrätta med det stora budgetunderskottet.

Utkast på den handlingsplanen presenterades på ett olyckligt sätt. Det gjorde att många drog förhastade slutsatser om neddragningar som aldrig varit vår intention att genomföra. Vi förstår att den som länge vistats på ett boende blir orolig och vi beklagar verkligen det. Nu är planen politiskt behandlad i nämnden och vi har fattat beslut om hur vi ska gå vidare för att minska kostnaderna.

Västerås har väldigt höga kostnader för missbruksvården, näst högst i landet. Omfattningen av kostnaderna för missbruksvården upptäcktes sent eftersom de var dolda i den tidigare organisationen, som förändrades för två år sedan. Verksamheten är dyr, utan att ha motsvarande effekt. Det är här vi behöver ställa om, för att spara pengar men framför allt för att ge människor möjlighet till ett självständigt liv istället för att göra dem långsiktigt beroende av socialtjänsten.

Västerås har 176 platser på olika boenden för vuxna. Vissa av dessa boenden kostar kommunen 360 000 kronor årligen för varje person. Kostnaden för en lägenhet med boendestöd är mycket lägre och kan faktiskt i många fall fungera betydligt bättre för den enskildes möjlighet till självständigt liv. På våra boenden finns i dag ett stort antal personer som bedöms klara ett boende i egen lägenhet. Därför kommer vi att ersätta dyra institutioner med stöd i eget boende. Så arbetar andra kommuner.

Vi gör allt vi kan för att omställningen ska bli så bra som möjligt. Den som behöver hjälp och stöd kommer att få det även i fortsättningen, fast det kanske inte blir på det sätt som den är van. Omställningen kommer att ta tid, men vi kommer att arbeta målmedvetet med att genomföra den handlingsplan som kommunfullmäktige har beställt.

Ann-Louise Molin Östling (S)

ordförande i individ- och familjenämnden

Anna Lundberg (L)

vice ordförande i individ- och familjenämnden

Dorothy Bergqvist (C)

ledamot i individ- och familjenämnden

Marie Sundström (MP)

ledamot i individ- och familjenämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel