Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det finns så mycket som vi tar för givet

Julhelgerna närmar sig och många ser fram emot ledighet och vila. Då finns det saker som vi bara tar för givet ska fungera.

Till exempel att våra gator och vägar är plogade och sandade.

Att området kring våra käras gravar på kyrkogårdarna tas om hand, att räddningstjänsten kommer om olyckan händer och att vi enkelt kan ta bussen till våra olika besök.

Att förskola och fritids är öppet om jag själv behöver arbeta, att det finns tillräckligt med personal på äldreboendet och att sjukvården fungerar som den ska var jag än är i landet.

Det finns så mycket som vi tar för givet och som vi är lyckligt lottade att kunna ta för givet. Som finns där och som vi kan lita på. Året om, även under röda dagar. Något som aldrig tar ledigt vare sig det är jul eller nyår.

Det är vår välfärd. Vi har en fantastisk välfärd och det är mycket tack vare alla proffsiga välfärdsarbetare. Alla de som gör välfärden möjlig, som ständigt levererar och presterar.

Men för att välfärden ska vara av världsklass och för att den ska gå att lita på både nu och i framtiden så behövs det flera saker. För det händer inte av sig själv och det funkar inte med snabba akutlösningar.

Det som framför allt krävs är fler kollegor för en hållbar arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor. Det går inte att spara mer och samtidigt förvänta sig likvärdig kvalité. Det går inte att effektivisera mer och samtidigt förvänta sig att kompetent personal orkar arbeta kvar.

Ett stort tack till alla fantastiska undersköterskor, bussförare, brandmän och många fler som jobbar för att andra ska kunna ha en trygg och trivsam ledighet.

Tack till alla er vikarier som sällan får den uppskattning som ni verkligen förtjänar men som är helt ovärderliga.

Nästa år är det avtalsrörelse och Kommunal kräver bland annat en extra satsning på yrkesutbildade inom välfärden. Vår tid är verkligen nu och det behövs leverans från alla ansvariga.

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel