Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det gäller att hålla i och att hålla ut

Replik. Med förvåning läser vi den svepande och raljerande debattartikeln från moderaternas ledamöter i nämnden för idrott, fritid och förebyggande den 4 december, "S-styret måste sluta dalta med de kriminella". De påstår att vi i vårt svar den 28 november är en ”floskel-maskin” och att vi bland annat skulle påstått att ”om staden bara hade startat ännu en fritidsgård så hade vi inte haft samma problem med otrygghet och kriminalitet.”

Ursäkta, men så skrev vi faktiskt inte. Vi har heller inte skrivit att det skulle vara synd om de som utför kriminella handlingar.

Däremot finns det forskning som styrker att det som är mest effektivt i det förebyggande arbetet är tidiga insatser, att elever klarar grundskolan och gymnasiet och har en meningsfull fritid. Därför är det helt rätt att, precis som vi i samarbetet S, L, C och MP gör, fortsätta satsa på att öka resurserna till grundskolan och utveckla arbetet på våra fritidsklubbar och fritidsgårdar och inte kraftigt dra ner stödet till civilsamhället på det sätt som M och KD gör i sin gemensamma budget.

Moderaterna påstår att det lägger mer pengar på grundskolan, men samtidigt lägger de drygt 7 miljoner mindre i sin budget till Grundskolenämnden. Hur de får ihop detta är obegripligt.

Moderaternas ofta ensidiga svar på trygghetskapande åtgärder är fler väktare och kameror. Sedan ett par veckor har vi stärkt upp med väktare i city. Vad gäller kameraövervakning är forskningen inte entydig på effekten. Det kan ibland finnas anledning att sätta upp kameraövervakning, men då ska måste man göra en tydlig uppföljning för att utvärdera om det har någon effekt. Att öka tryggheten i gaturummet handlar också om gestaltning. Att ta bort buskage, förbättra belysning och insyn är insatser som kan ha långt större effekt än att öka kameraövervakningen.

Att ingripa vid kriminella handlingar är polisens ansvar. Vad kommunen kan och ska göra är att jobba brottsförebyggande tillsammans med polisen, fastighetsägare, företag och civilsamhället.

Det finns också stöd i forskningen att arbeta med EST, Effektiv Samordning för Trygghet, vilket innebär regelbunden och systematisk kartläggning av allt trygghetsstörande som sker i en stadsdel. Genom samverkan kan man sen sätta in olika åtgärder för att öka tryggheten. I dagsläget jobbar vi med EST på Bäckby/Skälby, Hammarby och Råby och kommer utöka till fler områden under 2020.

Att ingripa vid kriminella handlingar är polisens ansvar. Vad kommunen kan och ska göra är att jobba brottsförebyggande tillsammans med polisen, fastighetsägare, företag och civilsamhället. Hur det ska organiseras utreds just nu och förslaget är att det övergripande ansvaret ska ligga på stadsledningen medan det mer operativa förebyggande arbetet organiseras under nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

För att lyckas med det brottsförebyggande arbetet är det viktigt att jobba strategiskt och med kontinuerlig kartläggning och att hålla i och att hålla ut.

Vi hoppas att vi kan hitta en gemensam samsyn i det fortsatta arbetet framåt och undvika smutskastning och försök att ta billiga politiska poänger.

För majoriteten i nämnden för idrott, fritid och förebyggande

Vicki Skure-Eriksson (C)

ordförande

Anny Bustos-Teljebäck (S)

vice ordförande

Jenny Boström (L)

ledamot

Barbro Sahlén (MP)

ledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel