Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det här är inte mitt Sverige

”Tillsammans”, sa statsminister Löfven i sitt nationaldagstal från Skansen. ”Vi ska klara det här tillsammans”. Det gällde covid-19. Inte andra sjukdomar eller funktionshinder.

Tusentals människor tvingas kämpa mot rigida regelverk, tjänstemän utan tjänstemannaansvar och dessutom leva med den oro det innebär att riskera att ställas på bar backe.

Människor bemöts som simulanter på Försäkringskassan, läkarintyg gäller inte och rättigheten att överklaga har uppenbart som enda syfte, att lägga ett anständighetens sken över ett synnerligen oanständig och omänskligt förfarande.

Mellan 2015 till 2017 ökade - enligt Fk:s årsredovisning för 2017 - avslagen vid initial ansökan om sjukpenning, från 6 710 till 15 758 personer. Avslagen under pågående sjukfall ökade under samma period från 9 919 till 26 587 personer.

68 428. Det var antalet medlemmar den 4 juni 2020 i Facebook-gruppen Försäkringskassanupproret. De flesta är själva drabbade, en del är stödmedlemmar och andra är anhöriga till dem som tagit sina liv efter Fk-beslut. Dessutom är alla drabbade inte medlemmar, så den totala siffran är sannolikt betydligt större.

Jag har samlat några anonyma inlägg för att ge en liten inblick i vad som återstår av det som en gång var vårt trygghetssystem:

Förnedring.

Det kan vara ett interimistiskt beslut som innebär att du får ersättning under tiden du väntar på ett slutligt beslut, men du blir inte återbetalningsskyldig om du får avslag.

Så fick jag med, men de tog bort det. Det var inget spikat beslut enligt dem. Du ska nog ringa dem om du inte har fått papper på det.

Det där säger inget det måste finnas ett beslut, ett skriftligt beslut. Kolla på din sida på Fk, där finns beslutet.

Är man inte där vi är, så vet man och förstår inte hur många av oss har det. Det är för mycket otrygghet och skit för man ska orka leva ett någorlunda liv och existera!!

Överklagat allt men nekandes trots gedigna läkarintyg av fyra olika läkare som intygar samma sak.

Fk har lyckats förstöra ännu en människas liv och familj.

På #116omdagen finns statistik på utförsäkringar och avslag.

Har överklagat till Försäkringskassan 2 gånger och en gång till Förvaltningsrätten. Fick avslag från båda.

Kontakta socialtjänsten. Vi har en del som får ek. bistånd på grund av det.

De som bestämmer kommer allt längre ifrån verkligheten.

Ej fått ngn ersättning på 2,5 år. Min son tog sitt liv pga F-kassan. Bra att du skriver om detta!

[email protected] hit skickar jag allt om de tragiska självmord som begåtts på grund av Försäkringkassans och ansvariga politikers inhumana och felaktiga beslut om nekad ersättning och hjälp. Riksrevisionen har fått i uppdrag av regeringen att ta reda på varför självmordstalet är så högt. Jag ber dem granska Fk, de är inblandade i hundratals självmord. Missade helt att jag skulle skriva in mig som 100 procent arbetssökande, eftersom jag var 100 procent sjukskriven. Man måste ha huvudet på skaft när man mår som sämst, annars trycks du ner under botten.

Jag är utförsäkrad. Det hjälps inte att man har leukemi här inte!

Utförsäkrad här med... orkar inte med dem mer nu, känner jag. De gör mig bara sämre.

Utförsäkrad 3 mån innan förlossning då de tyckte jag kunde söka nya jobb.

Dagligen får drygt 110 personer beslutet: Utförsäkring. Inga bekymrade experter i tv-rutan, ingen uppmärksamhet, total tystnad. Det här är inte mitt Sverige. Är det verkligen statsminister Stefan Löfvens?

Lena Wallin

medlem i S-föreningen Reformisterna

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel