Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det heter numera utmaningar

Politikern vill vara både trovärdig och realistisk, men han vill inte förknippas med problem, svårigheter och besvärliga dilemman. Det kan innebära att något har gått överstyr i hans pastorat, eller att politikern befinner sig i ett defensivt läge. Det kan skada hans varumärke. Han vill helst vara en räddande ängel som kommer med goda nyheter. Därför vill inte en politiker förknippas med ordet problem.

För en politiker i ansvarsfull ställning är användning av ordet problem som att strö salt i öppet sår. Ordet problem finns knappast i dagens politiska retorik. I stället heter det numera utmaningar. Det är en variant av Orwellskt nyspråk som syftar till att begränsa individens tankeutrymme.

Ordet problem har alltså ersatts med utmaning, ett begrepp som förknippas med hjältar och bragdmän. Utmaning är ett positivt värdeladdat ord. Det associeras till ärorik kamp där politikern är hjälten som är beredd att kämpa för den goda saken.

Om det sedan påpekas att något inte är som det borde vara heter det att "Vi skall sätta oss ned och titta på det". Detta är också ett exempel på politiskt nyspråk. Inte ovanligt att politiker lovar att ”sitta och titta”.

När politikern talar om utmaningar, sitta och titta, bör vi alltså vara vaksamma.

Terje Granberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel