Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det kommer att krävas stora satsningar även 2021

Replik på inlägget "Verkligheten har kommit ifatt Västerå(S)-po(L)itiken", den 27 december. Anna Nordin (M) och Elisabeth Wäneskog (KD) kritiserar majoritetens, S, L, C och MP, budget i en digitalt publicerad artikel på vlt.se

De viktigaste delarna i majoritetens budget är 210 nya platser på två nybyggda äldreboenden, en kvalitetssatsning på 25 miljoner på äldreboenden, en utbildningssatsning på medarbetarna där anställda på arbetstid kan studera till undersköterska eller sjuksköterska, spetsutbildning i demensomvårdnad, förkovran i att tala och förstå svenska språket, rätt att öka sin arbetstid till heltid, stopp för ofrivilligt delade turer samt att drygt 20 miljoner läggs i en buffert för att möta eventuellt ökade kostnader för pandemin.

Detta omfattande reformpaket finansieras genom att budgetramen för nämnden höjs med 134 miljoner, varav 59 miljoner kommer från statsbidrag, genom att maximalt utnyttja statsbidraget till äldreomsorgslyftet, effektivare administration 3 miljoner, gnetande i att granska och ifrågasätta ner på kontonivå 12,5 miljoner samt minska kostnaderna för servicehus 10 miljoner. Genom detta blev utrymmet för reformer i 2021 års budget mer än 175 miljoner.

Vid beredningen av budget för 2021 berömde Anna Nordin (M) det ambitiösa arbete som möjliggjort att så mycket kan läggas på nya reformer. Men det är självklart att oppositionen vill lyfta fram några av sina hjärtefrågor. Några poster, som till exempel arbete för att öka läkarmedverkan på äldreboenden är vi överens om. Annat, som nedläggning av den kommunala hemtjänsten och tidigarelagd nedläggning av demensboenden på Södergården och Rösegården där är vi oense.

Majoriteten är väl medveten om att tre budgetar 2019, 2020 och den rekordstora höjningen i budget 2021 inte räcker för att få en god äldreomsorg. Det kommer att krävas stora satsningar även 2021 för att nå målet en äldreomsorg som vi kan vara stolta över.

Bengt-Åke Nilsson (L)

ordförande

Jonas Cronert (S)

vice ordförande

Indi Persson (C)

ledamot

Caroline Närhi (MP)

ersättare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel