Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det kommunala dövörat

Utanför entrén till stadshuset på Fiskartorget finns Eric Grates mäktiga konstverk ”Vindarnas grotta”. I folkmun ibland skämtsamt benämnd ”det kommunala dövörat”. Kanske beroende på att folk undrar över hur mycket de styrande lyssnar på människors åsikter om vad som händer i stadshuset. I en demokrati är det viktigt att dialogen mellan folkvalda och väljarna fungerar även mellan valen.

När det gäller ”stadens största stadsbyggnadsprojekt någonsin” Mälarporten har under våren framtill 23 maj 55 inlägg på vlts insändare och debattsidor införts. Kritik mot det svindyra taket för 500 milj. samt förslag till enklare lösningar och frågan om varför kommunens budget ska belastas när staten borde finansiera bygget har varit vanligen förekommande.

Aktionsgruppen stoppa taket på Mälarporten har på några månader samlat nära 2 700 medlemmar som protesterar mot det planerade slöseriet med kommunala medel. På Facebook-gruppen har gjorts 334 inlägg med 1 855 kommentarer. På stadens hemsida finns möjlighet rösta för att en fråga ska tas upp till politisk behandling. 761 västeråsare har röstat för att kommunstyrelsen ska avbryta förprojekteringen av Mälarporten.

Västeråsarna visar ett stort engagemang och en stark opinionsyttring för en enklare och billigare stationslösning än den som hittills presenterats. Sorgligt nog har de styrande inte lyssnat och tagit till sig av den massiva kritiken. Men än är inte loppet kört. Frågan kommer att vara aktuell i kommunpolitiken under många år.

Det krävs politiskt mod för att ändra sig nu när processen med stadsplanen gått så långt. Det är inte fel att medge att ett projekt blivit orimligt dyrt och förutsättningarna förändrats. De partier som lyssnar på sina väljare och i handling visar att de kan ta till sig kritik kommer att ha bäst chanser i nästa val. De som ”slår dövörat till” och inte lyssnar på västeråsarnas utbredda missnöje kommer att straffas i det kommande valet.

Åke Hillman

Aktionsgruppen stoppa taket på Mälarporten

Nära 2700 medlemmar

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel