Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dödligt schema

Coronakrisen har avslöjat stora missförhållanden inom hemtjänst och äldreboenden. Men det är sedan mer än 20 år som omfördelningar till främst jobbskattebidrag lett till minskade skatteintäkter till kommunerna. Inom äldreomsorgen har det medfört årliga nedskärningar i miljardklassen. De har genomförts med bland annat industribaserade styrsystem, som just-in-time (NPM), med successiva försämringar för både personal och boende som konsekvens.

Utdrag från sextimmars hemtjänstschema: ”17.00-17.10 Hagagatan 10 minuter Kvällsmål 4 min gångtid (Google 12 min) 900 m 17.14-17.24 Sigtunagatan 10 minuter Toalettbesök 1 min gångtid (Google 11 min) 1 400 m 17.27-17.42 Ynglingagatan 15 minuter Kvällsmål, hjälp i säng, avklädning. Hjälp med medicin från dosett (Waran). 4 min gångtid (Google 10 min) 800 m _ _ _ 19.04 -19.24 S:t Eriksgatan 20 minuter Tillsyn. Middag. Laga middag. Hon har tappat matlusten. Det är viktigt att hon äter. Sitt kvar med henne. Ge henne medicin. Se till att hon tar den! Muntligt stöd vid hygien och avklädning.”

Totalt 20 besök och 9,5 km gångväg plus trappor/hissar. Kvällstid dessutom ansvar för larm.

Tidspressen gör det omöjligt att hinna jobba smittsäkert. Potentiella smittbärare kan behöva sköta nära omvårdnad och matning av misstänkt smittade utan tillgång till skydd.

De många med otrygga anställningar har inte råd att stanna hemma vid misstänkta symtom på covid-19, eftersom de vare sig får ersättning för karensdag eller sjuklön.

Våra äldre tvingas leva under mycket hög risk om det inte blir betydligt större personal inom äldreomsorgen och uppdaterad kunskap om smittskydd. Det behövs tillgång till skyddsutrustning för all personal oavsett misstänkt smitta eller inte. Om det inte beaktas att man kan vara smittbärare utan symtom, kommer äldreomsorgen med många nära kontakter att fortsätta att fungera som rysk roulette.

Den 30 april erkände förvaltningsrätten i en dom sin okunskap om ”patientnära arbete” och tog därför inte ställning till den egentliga tvistefrågan; om enbart visir räcker i äldreomsorgen vid patientnära arbete med person med misstänkt eller konstaterad covid-19-smitta. Detta trots att förvaltningsrätten själv har möjlighet att utreda så mycket som behövs och kunde ha frågat Arbetsmiljöverket vad "patientnära arbete" innebär . Folkhälsomyndigheten behöver nu ta större ansvar eftersom äldreomsorgen ofta hänvisas dit.

Politiker och övriga beslutsfattare borde själva pröva att arbeta en dag inom underbemannad hemtjänst i coronatid.

Många tonåringar och unga vuxna med stor potential som kom från länder utanför Europa till Sverige 2015 ingavs stora förhoppningar. Men en ny asyllag kom 2016, med retroaktiv funktion. Men det finns möjlighet för politiker att snabbt åtgärda destruktiva beslut. Det är viktigare med permanent uppehållstillstånd och arbete än familjeåterförening för dessa unga, med bakgrund från kulturer där man behandlar äldre med respekt och omtanke. De som får arbete, inom till exempel äldreomsorgen, skickar pengar direkt till behövande utan mellanhänder. Det skulle alltså dessutom innebära effektivare bistånd.

Tyvärr brister ofta kunskapen om hur verkligheten ser ut hos myndigheter och politiker. Det saknas alltför ofta vilja att lyssna och ta till sig upplysningar som kommer från andra än de starkaste rösterna i samhället. Det har fått ödesdigra konsekvenser.

Maria Werme

Gunnar Lindholm

Slussa Vänner

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel